Redactie
Redactie Dineren 29 jan 2013
Leestijd: 3 minuten

Herengracht

Restaurant Herengracht, dat al sinds 2003 op een prachtige locatie zit (hoek Herengracht / Koningsplein in Amsterdam), is compleet vernieuwd. De eigenaren Wessel Kuipers en Alexander Permeke geven de zaak een modern Nederlands menu en een fris nieuw interieur. Culy prikte er alvast een vorkje.

Chefkok Nancy Zwiers combineert in de ‘nieuwe’ zaak authentiek Hollandse gerechten met de moderne Franse keuken. Hierbij gebruikt ze veelvuldig streekproducten zoals livar varken, MRIJ rund, sukade van Hollands dikbilrund, vis uit de Noordzee, schorseneren, biet, spitskool, linzen en knolselderij.

In Amsterdam is dit al langer een trend; foodies zijn natuurlijk al bekend met de trend van ‘vergeten’ groenten, lokale ingrediënten, ouderwetse bereidingen in een nieuw jasje (zoals sukade of stoof) en termen als ‘nouveau ruig’. Mede-eigenaar Wessel: “Wij willen van restaurant Herengracht de echte huiskamer van Amsterdam maken. Daarom hebben wij een authentiek Nederlands menu samengesteld en de inrichting onder handen genomen, zodat wanneer je binnenkomt je dat warme gevoel krijgt van Amsterdam.”

Ook het interieur is compleet vernieuwd; deze kan het best omschreven worden als stoer doch huiselijk. Natuurlijke materialen zoals onbewerkt baksteen, kalfsleer, verschillend soorten hout, diepe kleuren en veel licht moeten het nieuwe Herengracht tot de ‘livingroom’ van elke Amsterdammer maken.

Culy ontdekt

Op woensdag 6 februari zal de officiële heropening plaatsvinden, maar Culy mocht alvast een avondje genieten in de nieuwe stijl. Allereerst het interieur. Deze heeft een fijne opfrissing gekregen; je begeeft je nu in een warme, huiselijke doch sjieke sfeer. Hier doe je een bloesje aan, maar laat je je stilettohakken thuis. Zoals het hoort in een ideale huiskamer.

Vervolgens: de ‘nieuwe’ kaart. Er staan nog steeds een flink aantal ‘Herengracht klassiekers’ op, zoals de Caesar salade, de hamburger, carpaccio met truffelmayo, een half dozijn oesters en de steak tartare, die er al 10 jaar trouw aan tafel bereid wordt.

Maar er is ook ruimte voor nieuws. Zwezerik en kalfssucade met calvadossaus, traditionele Bouillabaisse, wildstoof met spruitjesstamp, op de huid gebakken kabeljauw met cantharellen en schorseneren. En voor ons de absolute topper: verschillende bereidingen van het Livar varken: lende, buikspek en nek met aardappelmousseline, zuurkool, spruitjes en een goede jus. Je leest het: veel traditionele Hollandse ingrediënten en bereidingen. Pureetjes en stampen vliegen je om de oren (en dat vinden we niet erg).

De uitvoering van de gerechten is erg goed, de service prima en de prijzen erg netjes: een voorgerecht doet rond de € 10,-, een hoofdgerecht circa € 20,-. De wijnen zijn prettig (en tevens betaalbaar). Onze enige opmerking op de kaart is dat deze nu niet erg rechtlijnig is. Herengracht wil een nieuwe koers varen, maar ook z’n klassiekers niet opgeven. Dat resulteert in een tikje schizofrene kaart: beide stijlen zijn erg goed, maar spreken elkaar wel tegen. Wel een begrijpelijke keuze overigens: het publiek bestaat niet alleen uit foodies, maar ook uit toeristen en grachtengordeljongens. Wellicht heeft Herengracht nog wat tijd nodig om volledig voor de nieuwe stijl te gaan: wij geven ze in ieder geval onze zegen.

0b9be6b4698411e29bdc22000a9f3c8f_7

Klassiek: Oesters met vinaigrette van sjalotjes

e3d16ee2698311e2979f22000a1f8ae3_7

Nieuw: Coquilles met knolselderijpuree en chip van Livar varken

44d05582698411e2a4da22000a1f9253_7

Nieuw: verschillende bereidingen van het Livar varken

313df452698411e2a63622000a9e28ec_7

Klassiek: de steak tartare, naar jouw wens klaargemaakt

Herengracht 435
1017 BR Amsterdam
020-616 24 82
www.deherengracht.com

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.