Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 26 jan 2017
Leestijd: 5 minuten

Bij Friet District eet je gewoon friet, maar dan héél goed uitgevoerd

Van sterrenzaak tot frietzaak: chef Niven Kunz opende in 2016 zijn eerste filiaal van Friet District, hartje Den Haag. En met succes: nog geen twee weken geleden ging zijn tweede vestiging in Delft open. Wij gingen proeven!

Update: Friet District in Delft sloot in 2017 zijn deuren; de zaak in Den Haag is inmiddels van een andere eigenaar. Wel kun je daar nog steeds een lekker frietje halen. 

Het kan je niet ontgaan zijn: frietzaken zijn de nieuwe koffiebars. In plaats van morsige snackbars, duiken er nu overal door Nederland frisse, hippe zaken op waar je kunt genieten van een écht goed frietje. Eerder aten we al bij Sergio Herman’s Frites Atelier.

Friet District Den Haag

Geen sterallures

We spreken af bij Friet District in Den Haag met Virginie, partner van Niven en inmiddels zijn rechterhand in het restaurantwezen. En dat alles terwijl ze ondertussen studeert voor arts!

Het idee voor een eigen frietzaak kwam voort uit de wens een tweede zaak te openen, maar dan geen tweede restaurant Niven. Iets rondom een geliefd product moest het worden. En wat is een geliefd product in Nederland? Juist: frites. Het paste ook nog eens in hun straatje, omdat de aardappel in het verlengde ligt van groente, waar het in Niven restaurant helemaal om draait.

Friet District

Sommige mensen verwachten hier een sterwaardig frietje te kunnen krijgen, omdat restaurant Niven beschikt over een Michelinster. “Da’s dus niet waar het hier om draait”, aldus Virginie: “Het gaat hier echt om friet en snacks, maar dan gewoon héél goed uitgevoerd”.

Van de link met hun sterrenzaak in Rijswijk weten alleen de kenners: voor de toevallige passant wijst niets daarop. Daar is bewust voor gekozen, zegt Virginie: “Het frietje moet vooral lékker zijn. Wij willen dat Friet District gewoon en leuke zaak is met een goed product, daarvoor hebben we niet de naam van Niven nodig.”

De prijzen zijn daar ook naar: voor een frietje betaal je €3,-, voor saus €0,50. Een portie stoofvlees kost je €3,- en een hotdog gaat voor €4,- over de toonbank.

Friet District menu

Negen soorten sauzen

Op het menu staan hier maar liefst 9 sauzen voor bij je frietje, waarvan 5 verschillende soorten mayonaise. Kerrie, citroen, truffel, knoflook en naturel: klassiekers dus. De ketchup en truffelmayonaise zijn inmiddels zo geliefd onder de klanten van Friet District, dat je ze ook in een pot kunt kopen, voor thuis.

Naast frietjes, staan er op de kaart ook stoofvlees, een hamburger, kroketten, een hotdog en saté. Die saté blijkt overigens een familierecept van de (Indonesische) vader van Virginie, die óók de receptuur aanleverde voor de spareribs die in het filiaal in Delft worden geserveerd.

En dan hadden we het nog niet gehad over de milkshake – gemaakt met vers ijs uit een vitrine met wel 12 soorten – en de drankjes die je hier drinkt. Zoals craft limonades van Fentimans en cola van Fritz-Kola.

Friet District

Patatje stoofvlees

Wij proeven van alles wat: frietjes met verschillende sauzen. De mayonaise smaakt zoals een goede, verse mayonaise hoort te smaken, van de citroenmayonaise blijven we eten en de truffelmayonaise is te gek. Het stoofvlees is heerlijk kruidig en gaat zalig samen met de frietjes.

Bijzonder: voor het stoofvlees worden de afsnijdsels gebruikt van de stukken vlees die in Niven restaurant worden geserveerd. Omdat je daar natuurlijk een perfect geproportioneerd stukje vlees op je bord krijgt, zijn er nou eenmaal afsnijdsels. Die werden altijd al wel gebruikt voor jus, maar nu dus ook voor het maken van stoofvlees. Een paar keer per week leveren de jongens van het restaurant grote pannen met stoofvlees af aan Friet District.

Friet District stoofvlees / restjes stoofvlees

Ook een aanrader is de hotdog: eigenlijk meer een curryworst zoals ze die in Duitsland graag eten, maar voor de duidelijkheid op de kaart gezet als een hotdog. Bovendien wordt ‘ie klassiek geserveerd, met zuurkool, mosterd en ketchup. Supersappig en superlekker.

Friet District hotdog

Ook de burger is sappig en smaakt ka-kelvers.

Friet District burger

De saté is top en wordt geleverd met een berg satésaus (hou je van meer satésmaak en minder saus, vraag daar dan naar) en wat frisse komkommer. De zoete limonades passen er perfect bij.

Friet District saté

En hadden we het al gehad over de frites? Alle friet wordt gemaakt van Agria aardappelen; waarvan er zo duizend kilo per week doorheen gaat. Misschien wel de beste die we in tijden hebben geproefd: supermooi droog krokant gebakken, waardoor je totáál niet het idee hebt dat je een vette snack zit te eten.

Friet District

Delft of Den Haag?

In het filiaal in Delft wordt met een uitgebreidere kaart gewerkt, waar ook veel vegetarische snacks op staan, aldus Virginie. Je kunt er kiezen uit zeven verschillende burgers en 3 soorten hotdogs, diverse salades (die je ook kunt afhalen als lunch) én er is een dranklicentie, waardoor je hier kunt genieten van een drankje met hammetjes en hapjes erbij.

Ze zijn van plan om de kaart in Den Haag ook op die manier te gaan uit breiden. Zo wordt Friet District écht een plek waar je neerstrijkt met je vrienden, om even te gaan borrelen. Ook willen ze een lekkere kop koffie met een goed stuk taart gaan aanbieden: de taart komt van ‘t Bakkertje, om de hoek, die ook de broodjes voor de hotdogs en hamburgers bakt.

De plek en inrichting is er helemaal naar: dit is een fijne locatie om te zitten, met z’n tweeën of met een groep. En ben je te druk met de couch potato uithangen, dan laat je ‘t gewoon thuisbezorgen met Foodora, Deliveroo of Thuisbezorgd.

Je vindt Friet District aan de Prinsestraat 73 in Den Haag en aan de Voldersgracht 4 in Delft.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.