Redactie
Redactie Dineren 1 jun 2013
Leestijd: 3 minuten

*De Vrienden van Jacob

Op het idyllische landgoed Duin en Kruidberg ligt het bijzondere met één Michelinster bekroonde restaurant De Vrienden van Jacob. Onlangs organiseerde het restaurant een bijzondere lunch, ter ere van de vijfde verjaardag van hun eigen olijfoliemerk San Mauro. Culy was erbij en mocht genieten van een memorabele lunch.

Duin en Kruidberg ligt in het schitterende Nationaal Park Zuid-Kennemerland en is een oud landhuis uit 1907. Momenteel heeft het maar liefst 75 hotelkamers, een brasserie én restaurant De Vrienden van Jacob. Vooral deze laatste vinden wij echt een aanrader, omdat je hiermee in een vogelvlucht de oude sfeer van het prachtige huis kunt proeven, zowel figuurlijk als letterlijk.

De lunch werd afgetrapt met twee amuses in stijl: kalfsbouillon met daarbij smaakbommetjes van tomaat en ui en een heerlijke gepekeld stukje kabeljauw. Bij de bouillon werd een schattig doosje geserveerd met hartige “koekjes”. Zuurkoolgelei, een Opperdoeze ronde aardappeltje in eetbare klei, een peper-sesam krokantje en traditioneel kaaskoekje. Allemaal heerlijk van smaak en een goede kennismaking met chef Alain Alders.

Het eerste “echte” gerecht was zachte kreeft met yoghurt, watermeloen en cruesli van gepofte rijst, dragon en biet. Niet alleen zag het bord er spectaculair uit, de smaken waren fenomenaal! De watermeloen paste precies bij het zoetige van de kreeft, wat door de yoghurt weer in balans werd gebracht, en dan de cruesli.. Zó origineel en de perfecte toevoeging.

De Vrienden van Jacob2

Van tevoren hadden we uiteraard even gespiekt op de menukaart. “Wat zullen we krijgen? Ik hoop de coquilles! En het lam… En.. Nou eigenlijk ziet alles er lekker uit!” Tot onze grote blijdschap kregen we de coquilles, en màn: wat kan Alain koken! Wederom perfect in balans met dun geschaafde radijsjes, mierikswortel, grapefruit en… Olijfoliekaviaar! We zien de gouden balletjes steeds vaker voorbij komen, en terecht, want ze geven net dat beetje extra qua smaak & gevoel.

En daar kwam dan het derde gerechtje, het hoofdgerecht. Het leek wel alsof chef Alain ons precies aanvoelde want voor ons zagen we een prachtig zwart bord met stukjes lamslende, -nek en -hachee samen met verse tuinboontjes en witte asperges. Tot slot werd er een heerlijke jus bij geserveerd. Wederom: perfectie. Perfect gegaard, perfecte combinaties en de perfecte hoeveelheid. Chapeau!

De Vrienden van Jacob4De Vrienden van Jacob6

Bij een lunch in het teken van olijfolie denk je wellicht minder snel aan een dessert, maar nee hoor: Alders trekt zich hier niets van aan en bracht ons er maar liefst twee. De eerste met aardbeien in de hoofdrol, à la minute besprenkeld met de San Mauro olie (klinkt gek, smaakt erg goed) en de tweede met chocolade en donkere olijfolie. Vooral deze laatste steelde onze harten en deed ons maar één ding beseffen: hier wordt bijzonder goed gekookt, en iedereen moet dit weten!

De Vrienden van Jacob7

Zoals je hebt kunnen merken is De Vrienden van Jacob niet alleen een restaurant op een prachtige locatie, maar eentje waar bijzonder goed gekookt wordt en de mooiste smaken & producten samen komen. Chefkok Alain Alders kookt dagelijks de sterren van de hemel en in combinatie met de bediening die je wensen lijkt aan te voelen en de wonderlijke omgeving, kun je niets dan een memorabele middag of avond ervaren.

Benieuwd naar de San Mauro olijfolie en zou je hem graag een keer proeven? Dat kan! Hij is namelijk gewoon te koop, en wel bij meerdere verkoopadressen.

De Vrienden van Jacob
Duin en Kruidbergerweg 60, Santpoort

Bron: Vanmenno

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.