Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout uit FUSÃO van Ixta Belfrage
Deze zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout komt uit FUSÃO van Ixta Belfrage. Sinds haar debuut MEZCLA keken we al reikhalzend uit naar een vervolg. En ja hoor: met FUSÃO bewijst de cooking queen alweer dat je er zélfs anno 2025 nog tussenuit kunt springen als kookboekenauteur.
FUSÃO brengt een ode aan Braziliaanse smaken zonder daar te puristisch mee om te springen. Dankzij haar Braziliaanse moeder kent Ixta die keuken behoorlijk goed en dankzij jarenlange ervaring in restaurants en Ottolenghi’s Test Kitchen beschikt Ixta ook nog eens over de skills om aan al die gerechten een magische draai te geven. In Ixta’s keuken is 1 + 1 gewoon 3.
Ixta over het gerecht
Ixta: ”Het maken van gnocchi is misschien een beetje een gedoe, maar met dit recept houd ik het simpel. Het is voor twee personen, want gnocchi maak ik niet vaak voor een groep, maar je kunt de hoeveelheden eenvoudig vermeerderen als je wilt.
In Brazilië is batata doce (zoete aardappel) de variëteit met roze schil en geel vruchtvlees. Deze wordt soms Japanse zoete aardappel genoemd of rode zoete aardappel. Dit is de soort die ik vroeger at en lekker vind; hij is minder zoet dan de oranje variëteit.
Voor het binden van de gnocchi en om ze glutenvrij te houden, heb ik masa harina gebruikt, een soort genixtamaliseerd (behandeld tegen schadelijke schimmel) maismeel dat in de Mexicaanse keuken wordt gebruikt. Geen traditioneel Braziliaans ingrediënt, maar het doet het heel goed hier, en het houdt de gnocchi glutenvrij.”
Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout uit FUSÃO
- Verhit de oven tot 200 °C.
- Snijd de zoete aardappels met schil en al in stukken van 170 gram. Halveer de aubergines in de lengte. Bestrijk de gesneden kanten met olie en leg ze op de platte kanten op een bakplaat, met de aardappels.
- Bak 45-50 minuten, tot de aubergines zacht en onderop goed bruin zijn en de zoete aardappelstukken helemaal gaar zijn.
- Snijd de aardappelstukken open en laat ze afkoelen. Maak intussen de ragout. Schep het auberginevruchtvlees uit de schil en in een grote koekenpan (gooi de schil weg). Voeg de rest van de ragoutingrediënten toe en zet de pan op middelhoog vuur. Bak al roerend 4 minuten, haal van het vuur en zet opzij.
- Schep het vruchtvlees van de zoete aardappel in een kom (gooi de schil weg) en prak tot er geen harde stukjes meer in zitten. Je hebt dan ongeveer 300 gram puree. Roer de eidooier, masa harina, het zout, de peper en nootmuskaat er goed door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier in met wat olijfolie. Vorm met twee eetlepels ovale gnocchi van de aardappelpuree en leg die op de bakplaat.
- Breng een pan goed gezouten water aan de kook. Draai het vuur laag zodat het net kookt, voeg de gnocchi toe en kook ongeveer 4 minuten, tot ze boven komen drijven.
- Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en in de pan met ragout, en schenk er 100 gram van het kookwater bij. Zet de pan op middelhoog vuur en kook een paar minuten; roer af en toe, tot de gnocchi en saus goed gemengd zijn.
- Maak af met geraspte parmezaan, citroenschil, peper, nootmuskaat, extra basilicum, een scheutje olie en nog wat zoutvlokken, als je wilt.
Opmerking: Japanse of rode zoete aardappels zijn te koop bij sommige groenteboeren en in Caraïbische winkels. Gebruik gewone oranje zoete aardappels als je ze niet kunt vinden.
Onze populairste artikelen van deze week:
- Waarom je beter zalm op de huid kunt kopen (en misschien ook wel bakken)
- De allerbeste bloemkoolschotel begint met dit mengsel van warme kruiden
- Weekmenu voor 22 t/m 28 september: gerechten voor een regenachtige nazomer
- Culy Basics: steak met klassieke pepersaus (steak au poivre)
- De lekkerste uiensoep uit de oven met een Japanse twist (miso!)
- De bouillonrevival: goedkope, vrolijke Franse maaltijden vanuit Parijs naar Amsterdam
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2F051_Zoete-aardappelgnocchi-met-gekruide-aubergineragout-klein.png)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Ffusao.jpeg)