Tartelettes met banketbakkersroom en frambozen

Culy 18 mei 2014 Dessertrecepten

Onlangs was Culy bij een workshop in de heerlijke taartenwinkel Petit Gâteau, en bakte daar de sterren van de hemel. Op het menu stonden verschillende zoetigheden, maar vandaag delen we met jullie het recept van de tartelettes met banketbakkersroom en frambozen. Onze favoriet!

Begin met het maken de banketbakkersroom, deze heeft een paar uur nodig om af te koelen. Doe hiervoor de melk met de slagroom, het vanillemerg en de helft van de suiker in een steelpan. Doe de eidooiers in een kom met de andere helft van de suiker en klop goed. Roer hier vervolgens de Maizena door. Breng de melk aan de kook.

Giet wanneer de melk kookt een flinke scheut hiervan bij het ei-mengsel en meng goed met een garde, dit heet ‘familie maken’ en voorkomt dat eieren roerei worden. Giet dit mengsel terug in de pan en zet teryg op het vuur.

Breng de crème aan de kook en laat minstens een minuut doorkoken onder voortdurend roeren. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat het aanbrandt. Giet de banketbakkersroom in een met plasticfolie beklede schaal en dek af met folie. Dit laatste voorkomt dat er vel opkomt. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Maak nu het deeg door alle ingrediënten behalve het ei met elkaar te mengen tot er een zanderig deeg ontstaat. Voeg de 15 gram ei toe en kneed tot een gladde bal. Laat het deeg ongeveer een half uur rusten in de koelkast, verpakt in plasticfolie.

Verwarm ondertussen je oven voor op 170 gram en rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een plak van ongeveer 3-5 millimeter dik. Steek rondjes uit het deeg en druk in kleine vormpjes. Bak de bodems in 8-10 minuten gaar, dit hoeft niet met een blinde vulling door de combinatie van amandelmeel met poedersuiker.

Klop nu afgekoelde banketbakkersroom met een mixer of garde los en giet in de vormpjes. Garneer met de frambozen en top eventueel met poedersuiker.

5387153208_127276e3c7_z

Bron: Flickr

Voor het deeg:

  • 100 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 40 gram poedersuiker
  • 15 gram amandelbloem (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
  • 60 gram koude boter
  • 15 gram (1/3) los geklutst ei

Voor de vulling:

  • 400 gram melk
  • 100 gram slagroom
  • 125 gram suiker
  • 5 eidooiers
  • 40 gram Maizena
  • Merg van een half vanillestokje
  • Frambozen
  • Optioneel: poedersuiker
Reageer op artikel:
Tartelettes met banketbakkersroom en frambozen
Sluiten