Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: sushi-bake (de állermakkelijkste manier om sushi te maken)

Sushirijst, furikake, garnalen in een hysterische hoeveelheid Japanse Kewpie-mayonaise, Sriracha en bosui, nog meer furikake en dat dan bakken in de oven. Hebben we je aandacht? Deze sushi “bake” -oftewel sushi ovenschotel – klinkt knettergek, maar het is belachelijk lekker.

Sushi-bake

We moeten toegeven dat we onze twijfels hadden toen we voor het eerst kennismaakten met het fenomeen sushi-ovenschotel. Of ‘sushi bake’ zoals ze dit kostje in Amerika noemen. Want warme sushi? Gedumpt in een grote ovenschaal in plaats van met liefde in een rolletje geplooid? Heiligenschennis! Dat gaat voorbij aan alles wat sushi zou moeten zijn, dachten we sceptisch.

Inmiddels weten we dat dit is wat we het liefst zouden willen eten als we ‘s nachts in onze pyjama uitgehongerd richting de koelkast schuifelen. En dat kan ook heel goed, want deze sushi-ovenschotel kun je zowel warm als koud eten, maar koud is ‘ie eigenlijk het lekkerst.

Hoe eet je dit gerecht?

Je eet een sushi bake door het op knapperige nori-velletjes te lepelen met een plakje avocado (romigheid) en komkommer (koele knapperigheid). Zie het als de perfecte sushi-snack. Ook ideaal als je geen rauwe vis mag eten trouwens, want je hunkering naar sushi wordt met dit gerecht alsnog gestild.

Met deze sushi hack van TikTok maak je de makkelijkste sushi-sandwich ooit

Sushi-ovenschotel / sushi bake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Crispy norivelletjes

Het is belangrijk voor dit gerecht dat je er van die knapperige norivelletjes bij gebruikt, die zijn geroosterd. ‘Nori snack’ heten ze vaak. Anders dan gewone norivellen (die je voor sushirollen gebruikt), zijn ze ook heerlijk om uit het vuistje op te eten, bij voorkeur bij een Japans biertje. Je kunt ze bij de meeste grote supermarkten wel vinden in kleine pakjes en zéker in de toko. Er zitten ongeveer 10 velletjes in zo’n pakje, dus sla ruim in.

Het knapperige effect van die nori-velletjes met de sushi-rijst is goddelijk. Eet ze wel meteen op na het beleggen, anders worden ze zacht.

Geroosterde nori / zeewier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze sushi-bake

  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng met de sesamolie en dek af met een theedoek om de rijst zolang warm te houden.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  3. Hak de garnalen in stukjes (niet te fijn) en meng ze met de Sriracha, Kewpie-mayonaise en bosuitjes.
  4. Verdeel de rijst over de bodem van een ovenschaal en druk een beetje aan. Bestrooi met de helft van de furikake. Verdeel het garnalenmengsel er in een egale laag overheen en bestrooi met de rest van de furikake.
  5. Nu worden we creatief: maak met de Kewpie mayonaise streepjes in zigzag-patroon over de sushi-ovenschotel. Doe hetzelfde met de Sriracha, maar dan in tegengestelde richting.
  6. Laat de sushi-ovenschotel in 15 tot 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven. Als het goed is, krijgt ‘ie een lichtbruin korstje.
  7. Eet de boel op door wat van de sushi op de knapperige nori-velletjes te scheppen en maak af met plakjes avocado en komkommer. Dit gerecht is koud nóg lekkerder, dus zet het gerust even in de koelkast voor het opdienen.
Sushi ovenschotel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.