Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 apr 2022

San Bei Ji: snelle Taiwanese ‘three cup chicken’ met Thaise basilicum

Deze Taiwanese kip heet San Bei Ji maar wordt ook wel vaak ‘three cup chicken’ genoemd. Dat komt doordat de saus van origine wordt gemaakt met gelijke delen sojasaus, sesamolie en rijstwijn (dus een handig ezelsbruggetje voor de ingrediënten: gebruik gewoon drie dezelfde hoeveelheid). Dat levert een kleverige, prettig zoet-zure saus op, met lekker veel gember en knof.

Je hoeft je zéker niet aan de “three cup” stelregel te houden voor dit recept. Experimenteer net zolang tot je jouw favoriete versie te pakken hebt. Wij vinden ‘m erg lekker met verse Thaise basilicum. Kun je dat niet krijgen, vervang die dan eventueel door wat verse koriander, of laat ‘m weg.

Van bubbelthee tot gua bao: alles over de Taiwanese keuken

Taiwanese three cup chicken
Bron:

San Bei Ji (“three cup chicken”)

Verhit de olie in een ruime koekenpan (met deksel) op middelhoog vuur. Voeg de gember, knoflook en sesamolie toe. Laat kort bakken tot de knof begint te bruinen en voeg dan de kippendijen toe aan de pan.

Bak de kip aan beide kanten goudbruin en gaar.

Voeg dan alle ingrediënten voor de saus toe aan de pan. Leg er een deksel op, zet het vuur laag en laat een minuut of vijf zachtjes inkoken.

Daarna mag de chilipeper en de Thaise basilicum erbij. Check even of je de saus dik genoeg vindt. Proef en voeg eventueel een beetje ketjap toe als je dat lekker vindt.

Schep de kip en de saus op een schaal en vis de stukken gember en knoflook nog even uit de saus voor het opdienen.

Serveer de San Bei Ji met witte gekookte rijst en wat geroerbakte paksoi of andere groene groente.

Taiwanese three cup chicken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
San Bei Ji: snelle Taiwanese ‘three cup chicken’ met Thaise basilicum
Sluiten