Redactie
Redactie Dessertrecepten 28 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Rosah gaat op bezoek bij een stadsimker & maakt gezouten honing-ijs

Imkers. Van het boerse platteland, de drukke binnenstad van Amsterdam, tot aan de tuinen van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Je ziet ze tegenwoordig overal, want goudvissen zijn uit en bijen zijn in! En hoe tof is het als je zelf ook nog eens de honing maakt?

door Masterchef-finaliste Rosah

Ook ik ben verzot op het gouden goedje van deze zoemende bengeltjes. Daarom hees ik mijzelf, weliswaar met knikkende knietjes, in een waar imkerpak en nam een kijkje bij de Amsterdamse stadsimker René.

René bezit vier bijenkasten met elk een bijenvolk van rond de 49.999 bijen en één koningin. Stadsbijen die allemaal stuifmeel scoren van de bloeiende bloemetjes in de drukke binnenstad van Amsterdam en die typische stadshoning maken met een bijzonder fleurige smaak.

Heerlijk over je sticky chicken wings, in je verse muntthee of gewoon op een beschuitje. Maar dit recept voor hemelse honing-ijs, geeft me pas écht vleugeltjes. Salty honey icecream, wauw! Zoet met zout, het klinkt gek, maar één hap smaakt gegarandeerd naar zoveel meer.

Recept

Je vindt de ingrediënten in de boodschappenlijst hiernaast.

Je hebt hiervoor wel een ijsmachine nodig, maar laat je daardoor niet afschrikken. Die van mij was dertig euro en werkt als een tierelier.

Breng de melk, de room en de honing aan de kook. Klop de eidooiers schuimig en schenk het warme mengsel op de eidooiers. Klop dit goed door met een garde. Schenk het mengsel terug in de pan en blijf roeren totdat de eidooiers beginnen te garen. Het mengsel is klaar op het moment dat je een streep trekt op een lepel en de massa niet doorloopt.

Schenk het mengsel over in een schaal en laat dit in de koelkast koud worden. Schenk het koud geworden mengsel vervolgens in je ijsmachine en binnen 30 à 40 minuten is je ijs klaar.

Voeg op het laatst naar smaak de vlokken zeezout toe. Door dit op het laatste moment te doen, blijven de zoutkristallen intact, waardoor deze extra mondgevoel geven. Dolgelukkig word ik hiervan. Met een hoofdletter D, van Dank jullie wel bijtjes!

Bron: Flickr

Wil je zelf van deze geweldige stadshoning proeven? Deze Amsterdamse en andere Nederlandse honing is dagelijks te koop bij de kraam Honing van de Koning op de Amsterdamse Dappermarkt. Of neem zelf een kijkje bij imker René op Facebook.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.