Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Plaatkoek van frambozen en shortbread van Donna Hay

Het kerstdiner of de kerstbrunch zijn de ideale gelegenheden om eens extra goed uit te pakken qua culinaire hoogstandjes. Toch zijn de meeste extravagante kerstrecepten altijd een uitdaging voor de hobbykok. Gelukkig redt Donna Hay ons deze kerst uit de brand met haar nieuwe kookboek Kerstmis. Culy mag alvast een paar recepten met je delen, waaronder deze plaatkoek van frambozen en shortbread. Om je vingers bij af te likken!

Kerstmis van Donna Hay

Donna Hay is inmiddels met recht bestselling kookboekauteur te noemen. In elk kookboek laat ze ons weer zien dat intimiderende, uitgebreide en grote feestelijke recepten best heel makkelijk te bereiden zijn. Niet alleen omdat haar recepturen altijd erg prettig om te lezen zijn (en dat alles wordt vermeld), vooral omdat ze ons leert hoe je zo’n uitgebreid recept nu stap voor stap uitpluist.

In haar nieuwe kookboek Kerstmis staan ook weer een aantal van die recepten waarmee je het kerstdiner eens goed gaat rocken. Dat zijn de beste momenten!

plaatkoek van frambozen en shortbread donna hay
Bron: Donna Hay Kerstmis

Plaatkoek van frambozen en shortbread van Donna Hay

Meng de boter, suiker, beide soorten bloem en de vanille in een foodprocessor tot een net samenhangend deeg. Halveer het deeg, dek de ene helft af met plasticfolie en zet in de koelkast. Rol de andere helft uit tussen 2 vellen bakpapier tot een dikte van 4 mm. Zet 30 minuten in de koelkast of tot het is opgestijfd. 

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Steek met diverse maten steruitstekers sterren uit het uitgerolde deeg en bewaar alle deegresten. Leg de sterren op de bakplaat 10-15 minuten in de koelkast of tot ze stevig genoeg zijn om te verwerken. 

Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier en laat rondom 3 cm papier overhangen.

Meng de deegresten met het bewaarde, gekoelde deeg en druk het met de bolle kant van een lepel op de bodem van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en zet 20 minuten in de oven of tot hij goudbruin is. Laat 15 minuten afkoelen. 

Bestrijk de shortbreadbodem met de jam en leg de sterren erop; laat ze iets overlappen. Zet 20 minuten in de oven of tot de sterren goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen in de vorm. 

Haal de plaatkoek uit de vorm, bestuif met de extra suiker en serveer.

> Het nieuwe kookboek Kerstmis van Donna Hay (Uitgeverij Spectrum) is nu te koop voor € 32,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.