Peche melba pavlova
Een heerlijk nieuw kookboek is Gezondigen. En nee, dat draait niet alleen om gezonde recepten. Maar wel om een mooie balans tussen healthy & naughty. We mogen een lekker recept uit dit boek delen, voor een heerlijke peche melba pavlova.
In Gezondigen staan taarten zoals ze ooit bedoeld zijn, mét boter, mét suiker en bloem. Gezond eten doe je volgens de auteurs (Kim Waninge, Rianne van Vulpen & Judith van der Rijt) zonder pakjes en zakjes, maar je hebt er ook niet per se een keukenkast vol raw superfoods voor nodig.
“Volgens het originele recept bestaat een pêche melba uit vanille-ijs, gepocheerde perziken, frambozensaus en geschaafde amandelen. Wij combineerden de pêche melba met een andere klassieker: de pavlova. Je zult begrijpen dat zo’n combinatie alleen maar kan leiden tot een hemels dessert.”
Het recept
Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop met de mixer de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Voeg al kloppend geleidelijk 150 gram witte basterdsuiker toe. Voeg de azijn, de maïzena en het zout toe en blijf ondertussen doorkloppen totdat er stevige, glanzende witte pieken ontstaan.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het eiwitschuim in een cirkel op de bakplaat. Zet de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 110 graden en bak het eiwitschuim in circa 1 uur en 30 minuten tot een bros schuim. Zet na de baktijd de ovendeur op een kier en laat de meringue helemaal afkoelen.
Halveer de perziken, verwijder de pit, maar schil ze niet. Breng 300 ml water met de droge witte wijn en 50 gram basterdsuiker in een pan aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en voeg deze samen met de perzikhelften toe aan het kokende wijnmengsel. Laat de perziken circa 10 minuten koken. Haal de perziken uit de pan en leg ze in de koelkast tot je de schil er voorzichtig af kunt halen.
Klop de slagroom met de overige basterdsuiker lobbig. Haal de meringue voorzichtig uit de oven en leg op een serveerschaal. Spatel de slagroom eroverheen. Snijd de perziken in parten en verdeel ze over de slagroom. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Strooi de amandelen over de pavlova, garneer met de frambozen en serveer.
Tip
Ook lekker om te serveren met een zelfgemaakte frambozensaus. Pureer daarvoor 150 gram (diepvries)frambozen met 1 eetlepel poedersuiker in de blender tot een egale saus. Houd je niet van pitjes? Giet de saus dan nog even door een fijne zeef.
Gezondigen ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 17,99.