Redactie
Redactie Diner 19 mrt 2013
Leestijd: 1 minuut

Moleculaire steak: invriezen en dan 1 uur (!) de oven in

De één bakt ‘m in boter, de ander in margarine en weer anderen zweren bij olijfolie of een combinatie van allemaal. Maar wat is nu precies de juiste manier om een steak te bakken? Op die vraag geven de schrijvers Modernist Cuisine, een serie boeken over de moleculaire keuken, antwoord. Hun tip? Vries je steak in en bak ‘m dan ruim een uur in de oven. Via Kitchen Konfidence.

Door het vlees van tevoren in te vriezen voorkom je dat het doorslaat met een malse, zijdezachte kern als eindresultaat. Ja, het bakken van de perfecte steak kost wat tijd, maar is het wachten volledig waard!

Wat moet je doen:

Wikkel je steak (rib-eye, entrecote, wat je maar wilt) in plasticfolie en leg hem een uur in de vriezer. Verwarm ondertussen je oven tot 90 graden en leg een rek in het midden.

Kruid het vlees ruim met vers gemalen zout en peper en zet een pan met dikke bodem op hoog vuur. Laat de pan ten minste tien minuten staan, zodat hij goed heet kan worden. Giet een scheutje olie in de pan en leg er snel, maar voorzichtig de steak in. Bak aan één kant goed bruin.

Leg het vlees met de gebakken kant omhoog op een bakplaat met omhoogstaand randje en schuif hem in de oven. Bak totdat het vlees gaar is naar smaak (3o tot 60 minuten). Gebruik voor het gemak een kernthermometer waarbij 52 graden rare is, 62 medium en 74 well done.

Haal de steak uit de oven en laat ten minste tien minuten bedekt met aluminiumfolie rusten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.