Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gehaktbrood met hoisin-glazuur en five spice

Een gehaktbrood is en blijft toch altijd een beetje een retro hero. Zoiets als het gevulde ei: eigenlijk voelt het aan alle kanten kitsch, maar dat bomt niet als iets zó lekker is. Het kan alleen een beetje saai zijn, zo’n gehaktbrood. Zo niet deze versie, waarbij we alle smaakmakers uit de kast trokken voor een gehaktbrood met hoisin-glazuur en five spice.

Voor dit gehaktbrood lieten we ons inspireren door de smaakmakers voor Aziatische dumplings. Denk dus aan: five spice, gember, rijstwijn, sojasaus en nog veel meer lekkers.

Je kunt de eitjes eventueel ook weglaten (dan heb je nog maar 1 ei nodig voor dit recept), maar voor de volledige retro-ervaring maakten wij dus een gehaktbrood mét gekookte eieren. Ook leuk voor op de paastafel.

Gehaktbrood met ei en hoisin-glazuur
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gehaktbrood met hoisin-glazuur

Kook eerst 3 van de eieren 7 minuten en laat ze schrikken in koud water (eventueel ijswater).

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met een beetje zonnebloemolie.

Bak ondertussen de fijngesnipperde ui in een beetje olie in een koekenpan op laag vuur in zo’n 10 minuten zacht en goudbruin. Laat even afkoelen.

Kneed in een grote kom het gehakt met de gebakken ui, de fijngehakte knoflook, de sojasaus, rijstwijn, five spice, gember, bieslook en koriander. Meng er een snuf peper doorheen.

Voeg het rauwe ei toe en de panko en kneed dat er doorheen.

Verdeel het gehaktmengsel in twee delen. Leg een deel in de bakvorm. Pel de 3 gekookte eieren (tip: als je dat in het water doet, blijven ze vaker heel) en leg ze in een rijtje op het gehakt.

Verdeel de rest van het gehakt over de eieren. Duw het goed aan zodat er geen gaten in het gehaktbrood zitten, maar wees voorzichtig met de eieren.

Bestrijk de bovenkant van het gehaktbrood met de hoisinsaus en zet de bakvorm ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Vind je de bovenkant erg donker worden, dek het dan even af met een stukje aluminiumfolie.

Haal de vorm uit de oven en laat het gehakt 15 minuten rusten. Bestrooi het eventueel met nog wat achtergehouden bieslook en snijd het gehaktbrood in dikke plakken.

Serveer eventueel met witte rijst en gewokte groenten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.