Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 okt 2025
Leestijd: 3 minuten

Je weet niet wat je proeft: Braziliaans gebakken-bananenijs met choc-fudgesaus

Wat ijssmaken betreft, kan het ons niet bijzonder genoeg zijn. En aangezien we niet kunnen zeggen dat we ooit gebakken-bananenijs met chocolade-fudgesaus hebben gegeten, snap je vast dat dit dessert onze onverdeelde aandacht heeft. Het recept komt uit FUSÃO: het Braziliaanse kookboek van Ottolenghi-muze Ixta Belfrage. Het is makkelijker om te maken dan je denkt en ideaal: het voldoet aan bijna alle dieetwensen.

Waarom we dol zijn op de recepten van Ixta

Hoe komt een mens op het idee voor gebakken-bananenijs? Laat dat maar over aan Ixta Belfrage. Ze heeft een kookstijl die een razend interessante mix van Braziliaans, Mexicaans, Engels en Italiaans is.

Dat viel ook Yotam Ottolenghi op, die Ixta wel héle creatieve gerechten zag maken – met name met groenten – in Ottolenghi’s Test Kitchen. Hij vroeg haar om samen het boek Flavour te maken. Niet lang daarna verscheen Ixta’s eigen boek, MEZCLA: een kleurrijke fusion van haar roots. Met FUSÃO (met weer zo’n prachtige cover en binnenwerk!) zoekt ze juist de verdieping op in de Braziliaanse keuken.

Dat doet ze met gerechten als zoete aardappelgnocchi met gekruide aubergine-ragout en snelle biefstuk met koffie en chiliboter, maar ook met dit te gekke dessert van gebakken-bananenijs met choc-fudgesaus (rechtsonder op de foto).

Snelle biefstuk met koffie & chiliboter (klaar in 10 minuten)

Ixta over dit recept

Ixta: “Dit ijs is vegan, zuivelvrij en glutenvrij (zolang je glutenvrije miso gebruikt), dus het is perfect als je kookt voor mensen met verschillende dieetwensen. Het is ook leuk om op te dienen: zet gewoon het ijs, de fudgesaus en gehakte noten op tafel en laat iedereen zijn eigen ijscoupe samenstellen!

Je kunt ook truffels maken van de fudgesaus. Als je de saus laat koken tot die zo dik is als butterscotch en dan in de koelkast laat afkoelen, kun je er balletjes van maken die je door cacao, kokosrasp of hagelslag rolt. Je hebt dan een veel minder zoete versie van brigadeiros, de klassieke Braziliaanse chocoladetruffels die gemaakt worden met gecondenseerde melk.”

Culy Kids: brigadeiro (makkelijke chocoladetruffels met hagelslag van maar 3 ingrediënten)

Gebakken-bananenijs met fudge
FUSÃO

Recept: gebakken bananen-ijs met choc-fudgesaus

  1. Verhit de oven tot 190 °C.
  2. Bekleed een ovenschaal met bakpapier, voeg de bananen toe en roer de ahornsiroop erdoor. Bak 25-30 minuten, roer halverwege door, tot de bananen zacht en bruin zijn en de siroop wat is ingekookt. Laat afkoelen. Til het bakpapier met de bananen en siroop uit de schaal en doe in een diepvriesdoos. Zet een nacht in de vriezer.
  3. Verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C.
  4. Hak de noten grofweg doormidden (je wilt grove stukken krijgen, dus hak ze niet te fijn). Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de noten erop en roer de suiker, ahornsiroop, olie, koffie en zout en peper erdoor. Bak ongeveer 17 minuten, roer halverwege door, tot ze goed bruin zijn. Zet opzij en laat afkoelen. Breek de notenbrokken los en bewaar ze in een afgesloten doos.
  5. Breek de volgende dag de bevroren banaan en ahornsiroop in stukken en doe ze in een keukenmachine of blender met de kokosroom, miso, vanille en koffie. Pureer tot een glad geheel; schraap daarbij de zijkanten van de kom naar onderen. Schenk in een diepvriesdoos en zet 2 uur in de vriezer, of tot het ijs een beetje bevroren is maar nog wel zacht is. Vouw de chocolade erdoor en zet het ijs ongeveer 4 uur terug in de vriezer, tot het ijs stevig maar nog wel op te scheppen is.
  6. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pan en klop tot een glad geheel. Zet op middelhoog vuur, roer veel, en kook ongeveer 7 minuten, tot de saus zo dik is als een schenkbare fudgesaus (de saus wordt dikker als hij afkoelt).
  7. Dien het ijs op met de warme fudgesaus en de gekruide noten.
FUSÃO
FUSÃO

> FUSÃO van Ixta Belfrage (Fontaine Uitgevers) is nu te koop.

Meer recepten van Ixta Belfrage:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.