Redactie
Redactie Lunch 6 apr 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: Buono come il pane

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Een genereus, warmhartig iemand wordt in Italië beschreven als buono come il pane, zo goed als brood. Het Italiaanse brood is dan ook inderdaad buono te noemen; het is elke keer weer smullen, van de zoete broodjes bij het ontbijt tot bruschetta voor de lunch, van versgebakken grissini vooraf tot een mandje vol vers brood om het laatste restje van de eveneens buono pastasaus mee op te vegen, van een tramezzino met tonijn tot een stukje kaas met vijgenbrood.

Dat laatste hebben we gisteren in ons keukentje in Puglia gebakken, om straks mee te nemen als we de hele dag op pad zijn, met wat kaas, zodat we op de mooiste plekjes kunnen stoppen voor een tussendoortje of lunch. We zouden graag een paar plakjes met jullie delen, maar in plaats daarvan het recept om zelf mee aan de slag te gaan.

Meng de vijgen, noten en anijs en zet opzij. Meng in een (kleine) kom de bloem, de twee soorten meel en het zout. Dit is het droge mengsel. Meng in een (grotere) kom de bakkersgist en het water. Dit is het natte mengsel.

Voeg het droge mengsel plus het vijgenmengsel toe aan het natte mengsel en meng alles goed door elkaar. Dek af met de kom waarin het droge mengsel zat en laat 10 minuten staan. Kneed het deeg na 10 minuten. Trek steeds een deel van het deeg aan de zijkant omhoog en druk dat in het midden. Draai de kom een beetje en herhaal dit proces met een ander stuk deeg. Herhaal dit acht keer. Het hele proces hoeft niet meer dan 10 seconden te duren; het deeg moet een beetje gaan tegenstribbelen. Dek de kom weer af en laat 10 minuten staan.

Herhaal het kneden en afdekken twee keer en kneed het daarna nogmaals goed door. Dek de kom dan af en laat het deeg 1 uur rijzen. Bewerk het deeg dan, wanneer het dubbel zo groot is geworden, met je vuist om de lucht te laten ontsnappen.

Bestuif een schoon werkvlak met een beetje bloem. Leg de deegbal hierop en vouw een kant van het deeg naar het midden. Vouw de tegenoverliggende kant naar het midden. Rol nu het deeg op tot een worst. Laat de uiteinden taps toelopen. Laat het deeg nu rijzen tot het ongeveer twee keer zo groot is – dit duurt drie tot zes uur (dat gaf ons mooi de tijd voor een lunch en een uitstapje).

Verwarm de oven na die tijd ongeveer 20 minuten voor op 240 °C. Zet een braadslee onder in de oven. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes diagonale sneden in de bovenkant van het deeg. Schuif het in de oven. Giet een kop water in de braadslee voor een juiste luchtvochtigheid. Verlaag de oventemperatuur tot 220 °C en bak het brood in ongeveer een half uur goudbruin. Laat het goed afkoelen op een rooster.

Benieuwd naar nog meer buonissimo broodrecepten? Haal dan je hart op met

Hoe-bak-ik-brood

Hoe bak ik brood?

Emmanuel Hadjiandreou
vertaald door Maarten Schellekens
ISBN 9789023013730
€ 19,95
Uitgeverij Becht

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.