Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Briochekrans met cranberry’s en chilivlokken van Nadiya Hussain

Culy loves Nadiya Hussain! En om te vieren dat haar nieuwste boek – Nadiya Bakt – nú in de Nederlandse boekhandels ligt, is het deze week Nadiya-week op Culy. Elke dag delen we een recept uit Nadiya Bakt. Deze briochekrans met cranberry’s en chilivlokken is een echte beauty. Sla ‘m alvast op voor de feestdagen!

De winnares van The Great British Bake Off is verzot op bakken en laat graag haar oven het werk doen. In haar boek ‘Nadiya Bakt‘ vind je dan ook slimme recepten die een groots resultaat opleveren. Met aanstekelijk enthousiasme bakt ze de lekkerste gerechten, zoet én hartig. Het boek bevat ook alle recepten van haar gelijknamige kookserie op Netflix en de BBC.

Dit is waarom je Nadiya Hussain moet (leren) kennen

Nadiya: “Noem een willekeurig recept met brood en kaas, en je hebt me! Elke keer dat mijn maagje knort, is een smeekbede om brood en kaas.

Omdat ik niet veeleisend ben los ik het meestal op met een dikke snee bruinbrood met een laag net iets te koude boter, en een belachelijk dikke plak kaas, maar soms ga ik een stapje verder, en geloof me, dit recept is meer dan de moeite waard! Een prachtige krans van met chilivlokken gekruide briochebolletjes, om een bakje gesmolten camembert met een flinke klodder marmelade. Superluchtige, zachte broodjes met een explosie van zoete en hartige smaken. Wat wil je nog meer?”

Briochekrans voor het kerstontijt
Bron: Nadiya Bakt

Briochekrans met cranberry’s en chilivlokken

Klop de eieren en melk door elkaar. Meng de bloem, gist, suiker en het zout in een andere kom, doe de chilivlokken en cranberry’s erbij en meng erdoor. Maak een kuiltje in het midden, giet het melkmengsel erin en meng er een grof deeg van. Het mengsel ziet er nu nog behoorlijk nat en een beetje als dik cakebeslag uit, maar dat hoort. Doe het mengsel in een staande mixer met deeghaak, voeg al draaiend geleidelijk aan de blokjes boter toe en kneed het deeg 10 minuten op de hoogste stand. Dek het af, zet in de koelkast en laat een nacht rijzen.  

Bekleed de volgende dag een grote bakplaat met bakpapier. Zet het houten bakje van de kaas in het midden van de plaat en leg de kaas nog even terug in de koelkast.  

Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla de lucht eruit. Rol er een dikke worst van en verdeel hem in 5 gelijke stukken. Verdeel elk stuk ook weer in vijven, zodat je 25 porties hebt, en draai er gladde balletjes van. Leg de eerste 10 balletjes om het houten kaasbakje heen en de volgende 15, met wat tussenruimte om te rijzen, eromheen. Dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze tot het dubbele volume rijzen.  

Verhit de oven tot 190 °C (heteluchtoven 170/gasovenstand 5). Haal de camembert uit het papiertje en leg hem in het houten bakje. Kwast de deegballetjes in met het geklopte ei en bestrooi ze met een royale snuf zout. Bak de broodjes 20 minuten.  

Schep een paar lepels marmelade op de hete kaas en zet het geheel op tafel.

 

Nadiya Bakt van Nadiya Hussain (Luiting-Sijthoff) is nu te koop voor € 27,50

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.