Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 22 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Bojo, een troostrijke Surinaamse kokostaart uit Switi Sranan

Zeg je op de Culy redactie “kokos,” dan maak je ons direct blij. De zoete, tropische vrucht zorgt voor een instant vakantiemoment. In haar nieuwe boek Switi Sranan neemt Noni Kooiman je bij elk recept mee naar een stukje Surinaamse geschiedenis en dus naar de Surinaamse keuken. Ditmaal bereiden we de bojo, een kokos cassave taart, naar een recept van Noni’s oma. Dat belooft wat!

Noni over de kokostaart

Noni: “Bojo is een taart van cassave en kokos. Hij is vrij compact en best zwaar, maar ook heel sappig en troostrijk, bijna als een soort stevige pap. Ik heb nog nooit een Surinamer ontmoet die niet van bojo houdt, maar niet iedere Nederlander kan het waarderen.

Ik was ooit met een vriendin in Suriname toen ik op de eerste dag al zat te smullen van een heel goede versie van eetcafé De Gadri aan de Waterkant in Paramaribo. Mijn vriendin eet en proeft graag alles, dus ze nam een grote hap bojo. ‘Dit is echt niks voor mij!’ zei ze met haar mond vol. Maar na drie weken kocht ze elk stuk bojo dat ze tegenkwam. Een taart voor de geoefende eter misschien? Iedere familie heeft haar eigen recept en dit is het recept van mijn oma. De cassave en de kokos voor deze taart komen uit de vriezer bij de toko. Ontdooi ze liefst de avond van tevoren.”

Bojo kokostaart uit Switi Sranan
Bron: Switi Sranan

Recept voor Bojo

Verwarm de oven voor op 175 °C. 

Week de rozijnen 10 minuten in de rum. Doe alle andere ingrediënten, behalve de boter, in een grote kom en meng goed. Roer als laatst de rum en de rozijnen erdoor. 

Vet de ovenschaal in met boter en doe daar het mengsel in. Strijk de bovenkant glad. 

Snijd de rest van de boter in kleine blokjes en verdeel ze over de bojo

Bak de bojo in de oven in 40 à 50 minuten goudbruin en gaar. Test de gaarheid met een klein mesje. Steek het in het midden van de cake. Komt het mesje er schoon (op een paar kleine kruimels na) uit, dan is de bojo klaar. Laat de bojo als er nat beslag op het mes zit nog even in de oven staan en test 5 minuten later nog een keer.

Switi Sranan van Noni Kooiman
Bron: Switi Sranan

Switi Sranan – De rijke Surinaamse keuken – van Noni Kooiman (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,- 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.