Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 1 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Marokkaanse baghrir (duizendgatenpannenkoekjes)

In Marokko weten ze hoe je een lekker ontbijt op tafel moet zetten. Eitjes, msemmen, een kopje atay (Marokkaanse muntthee) en natuurlijk ook: baghrir. Deze duizendgatenpannenkoekjes van griesmeel zijn sponsachtig zacht. Heerlijk met honing en olijfolie.

Wat zien ze er indrukwekkend uit, hè? Maar baghrir (ook wel gringo of hatita genoemd) zijn echt niet moeilijk om zelf te maken.

Heb je ‘t al een eens een keer geprobeerd, maar ging het niet zoals verwacht? Volg dan dit foolproof recept voor de zachtste duizendgatenpannenkoekjes. Bij deze bereidingswijze focussen we ons vooral op lucht in het beslag krijgen, want hierdoor vormen de gaten. En dát maakt deze pannenkoekjes zo extreem lekker.

Baghrir / gringo / duizendgaten pannenkoekjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je baghrir (duizendgaten pannenkoekjes)

Meng alle droge ingrediënten in een grote kom met een garde.

Je kunt ervoor kiezen om het beslag te maken in een blender of om een staafmixer te gebruiken. Voeg de gemengde droge ingrediënten toe aan een blender, óf een kom als je een staafmixer gebruikt.

Voeg 500 milliliter water toe aan de droge ingrediënten en mix ongeveer 1 minuut tot een vloeibaar beslag. Het beslag moet een gladde massa zijn met allemaal kleine luchtbelletjes. Doe daarna de rest van het lauwwarme water erbij en mix opnieuw 1 minuut. Dek af met een natte theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Denk aan de verwarming of in een rijskast.

Verhit een koekenpan (het liefst met anti-aanbaklaag) op medium hoog vuur en laat goed heet worden. Schep met een soeplepel een grote hoeveelheid van het baghrirbeslag. Giet langzaam in de pan, zodat het beslag goed wordt verdeeld. Bak één baghrir per keer. Wil je sneller te werk gaan? Zet dan een extra pan op ‘t vuur.

Bak de baghrir gaar. Draai de pannenkoek absoluut niet om, deze wordt namelijk altijd op één zijde gebakken. Je zal vanzelf kleine luchtbelletjes zien ontstaan. Als de bovenkant droog is, kun je het duizendgatenpannenkoekje uit de pan halen.

Leg op een bord, maar stapel de baghrir niet op elkaar als ze warm zijn. Dek af met een theedoek als je ze direct wil serveren, zo houd je ze lekker warm.

Je kan baghrir warm én koud serveren. Verdeel over een bord en serveer met honing, jam, olijfolie en een kop Marokkaanse muntthee. Bsa7a.

Baghrir / gringo / duizendgaten pannenkoekjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer recepten voor bij het ontbijt

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.