Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Marokkaanse harira van Nadia Zerouali (de Vrijheidssoep van dit jaar!)

Vorig jaar was het Yvette van Boven, het jaar daarvoor Joris Bijdendijk en Samuel Levie en dit jaar is het Nadia Zerouali die de vrijheidssoep (ook wel bekend als de vrijheidsmaaltijdsoep) heeft bedacht. Dat gebeurt natuurlijk allemaal in opmars naar 4 en 5 mei: de dagen waarop we extra stilstaan bij onze vrijheid – dit jaar misschien wel meer dan ooit.

Het doel van de Vrijheidssoep is mensen samenbrengen en het gesprek over vrijheid op gang helpen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om het recept te maken en te delen met familie, vrienden en buren.

Nadia Zerouali
Bron: Nationaal Comité en 5 mei

Nadia’s vrijheidssoep: Marokkaanse harira!

En dat recept is dit jaar dus gemaakt door Nadia Zerouali (bekend van o.a. tv-programma BinnensteBuiten en haar kookboeken). De vrijheidssoep van Nadia is een hele bijzondere: de chef maakte harira: een Marokkaanse soep met kikkererwten en munt. Nadia baseerde haar versie op het recept van haar moeder.

Nadia: “Dat is echt mijn favoriete soep. We eten ‘m thuis altijd tijdens de ramadan, om het vasten te breken. Zodra de zon onder is – het moment waarop er weer mag worden gegeten – begin je het diner met soep.”

Het enige verschil tussen haar soep en de harira van haar moeder? “Die van mij is vegan, dan kan iedereen ervan genieten. Maar wil jij er vlees in, kan gewoon. Liever boter erdoor? Dan doe je dat. Alles kan!” Ook zo fijn aan Nadia’s Vrijheidssoep: “Je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Niks bakken! Dat is toch heel makkelijk?”

Vrijheidssoep Nadia Zerouali 5 mei
Bron: Nationaal Comité en 5 mei

Het recept

1. Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.

Tip: past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1 liter water. Portie 2: pureer 1 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter water aan de pan toe.

2. Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.

3. Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.

4. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.

5. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.

6. Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en  fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.