Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 7 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo verwijder je vieze luchtjes uit je koelkast

In een koelkast verzamelen zich heel veel verschillende etenswaren door elkaar; de ene soort frisser en kwieker dan de andere. Niet zo gek dus dat er nog weleens nare luchtjes ontstaan in die koelkast van je. Het ding helemaal uitsoppen kan natuurlijk, maar er zijn ook een paar handige trucs om vieze luchtjes uit je koelkast te verwijderen.

8 tips om vieze luchtjes uit je koelkast te verwijderen

Voordat je deze trucs toepast is het verstandig om even je neus te volgen en op te sporen wat de verspreider is van die lucht. Verwijder de boosdoener eerst uit je koelkast. En dan nu: naar de trucs!

1. Baking soda

Last van een muffe koelkast? Plaats dan een geopend pakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Na een maand moet je het wel weer vervangen door een nieuw pakje. Het oude pakje hoeft niet in de prullenbak; de inhoud kun je nog prima gebruiken om het toilet schoon te maken.

2. Citroen

Leg een citroen zonder vruchtvlees met een beetje zout in de koelkast om die onaangename geuren te absorberen. Ook handig om de citroenen voor te gebruiken waarvan je de geraspte schil en/of het sap hebt gebruikt voor het koken. Gooi ze niet weg, leg ze in de koelkast. Wel na een paar dagen even vervangen.

3. Appel

Wat werkt met citroen, werkt ook met appel. Als je een halve appel op een schaaltje in de koelkast legt, trekken nare luchtjes daarin. Wel op tijd vervangen, net als bij de citroen.

4. Koffie

Van de geur van versgemalen of vers gezette koffie worden we áltijd blij. En goed nieuws: zelfs van gebruikte, gemalen koffie ga je blij worden. Laat het spul even drogen op een bakplaat of bord, doe het daarna in een bakje en zet dat in de koelkast.

Dit werkt overigens ook met verse gemalen koffie (maar die drink je misschien liever op). Koffie heeft namelijk de eigenschap om geuren te neutraliseren. Daarom staat er ook vaak een bakje koffiebonen op een parfumafdeling.

5. Gebruikte theezakjes

Gooi oude gebruikte theezakjes, maar verzamel ze in een bakje en zet ze in de koelkast. Deze truc zou ook werken met een droog theezakje.

6. Havermout

Wist je dat havermout heel goed geuren kan opnemen? Doe ze in een bakje en zet ze in de koelkast om vieze luchtjes in de koelkast te neutraliseren.

7. (Appel)azijn

Het is een beproefde truc om de geur van je frituur-avonturen te maskeren door een pannetje met azijn en water op het vuur te zetten. Maar azijn werkt ook heel goed in de koelkast. Gewoon een bakje van het spul in je koelkast zetten is het devies. De geur van azijn kán wel wat heftig zijn, dus hier moet je tegen kunnen.

8. Vanille

Lekkerder is het dan misschien om voor vanille te opteren. Druppel wat vanille-extract op een bolletje watten, leg het in een schaaltje en plaats het in je koelkast. Vanille-extract is wel kostbaar, dus wees er spaarzaam mee…

Meer schoonmaaktips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.