Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips gisteren
Leestijd: 2 minuten

Het sap van een gekonfijte citroen is mijn best bewaarde keukengeheim en tilt je gerechten naar het hoogste level

Je kent het vast: sommige ingrediënten slinger je op de automatische piloot je winkelmandje in omdat ze altijd je huisgenoot mogen zijn. Gekonfijte citroen is bij ons onmiskenbaar lid van die categorie. Voor de schil? Nee joh: dat sap is ons best bewaarde kookgeheim!

Even voor de goede orde: gezouten citroen ontstaat als je citroenen inwrijft met grof zeezout en en ze langzaam (minstens een maand!) vocht laat onttrekken.

Niet alleen wordt de schil dan boterzacht, door het proces worden zalige aroma’s uit de vrucht onttrokken. De smaak is niet langer alleen zuur, maar ook hartig, licht bitter en bijna bloemig.

Gezouten citroen

In de Arabische keuken is gekonfijte citroen een geliefd product in tajines, couscous, bij vis, in stoofgerechten of in dressings. Een kleine hoeveelheid volstaat meteen al om een gerecht meteen interessanter te maken.

Wij vinden het om die reden een erg goede zaak dat ze dankzij SOUQ al een aantal jaren in de supermarkt liggen (hoewel je ze natuurlijk al langer bij Turkse winkels kunt scoren).

@lesgourmandisesdeloubna

🍋Citrons Confits Maison 💛 🗒️La méthode marocaine « Lmseyer » -Lavez soigneusement des citrons non traités avec du sel et de l’eau. -Incisez les extrémités de manière inversée -Frottez chaque citron et essuyez-les. -Remplissez-les de sel de mer. -Placez-les dans un bocal, pressez bien pour extraire le jus. -Laissez-les reposer à l’abri de la lumière pendant un mois au minimum 🥄 Utilisez une cuillère en bois pour prendre le citron du bocal #citron #citronconfits #lemon #cuisinemarocaine #preservedlemons #moroccanfood #conservation

♬ La vie en rose (Cover Edith Piaf) – 田东昱

Dit is waarom we zweren bij het sap van een gekonfijte citroen

In veel recepten wordt aanbevolen om enkel de schil van de ingelegde citroen te gebruiken. De ragfijne reepjes ervan zijn inderdaad gigantisch lekker, maar laat dat niet overschaduwen dat ook het sap een gouden ingrediënt kan zijn.

Doe ons dus even een plezier en beloof om dit nooit meer weg te gooien, all right?

Ten eerste kun je het gebruiken als makkelijke saladedressing, eventueel gemixt met wat olijfolie en met wat peper. Waar ingrediënten als komkommer, tomaat en doperwten van zichzelf niet zóveel smaak hebben, krijgen ze door het sap een compleet nieuw imago.

Ten tweede kun je het sap inzetten voor pasta’s: roer het door boter en maak de citroen-botersaus van je leven (zoals we Merijn Tol laatst zagen doen). Daarnaast kun je het gewoon op gegrilde groenten, vis of vlees druppelen, of inzetten in salsa’s en pesto’s.

citroen uitpersen met een keukentang stock Pexels
Bron: Pexels

Gekonfijte citroen en zoet

En tot slot? Durf eens wat te experimenteren met het sap van gezouten citroen als tegenhanger voor zoete ingrediënten. De textuur van het sap is namelijk wat siroopachtig en dat is niet alleen lekker in limonades, maar ook op een ijsje, op panna cotta of in sorbet.

In al deze gevallen is het aan te raden om te beginnen met een paar druppels, te proeven en om verstandig te doseren. Nogmaals: de smaak is complex en intens, maar net dat maakt ’t ook zo’n fantastisch spul. En wedden dat je ’t al gauw genoeg niet meer bij enkel druppels houdt?

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.