Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 28 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Handiggg: wist je dat je eieren met spek ook gewoon in de oven kunt maken?

Wij voelen ons altijd een beetje de koning ter rijk wanneer we onze dag starten met eieren met spek. Dat ons hele huis een halve dag later nog steeds naar bacon ruikt, nemen we er dan maar noodgedwongen bij. Toch hoeft dat blijkbaar niet eens het geval te zijn. Want wist je dat je eieren met spek in de oven kunt maken?

Dat noemen wij nog eens #genius. Want terwijl de eieren met spek in de oven staan, heb jij alle tijd om koffie te zetten. Of een krantje te lezen. Of een paar artikelen op Culy te lezen (aanrader)…

Eieren met spek in de oven

Hoe het werkt? Verwarm eerst en vooral de oven voor tot 230 graden (of tot de hoogste temperatuur die je oven aankan). Neem er een bakplaat met opstaande rand bij en schik de plakken ontbijtspek over de gehele bakplaat, met gelijke stukken tussen.

Zet het spek ongeveer 8 minuten in de warme oven, of tot de speklapjes een beetje gaan krullen. Hou er rekening mee dat dun spek sneller gaart dan dikkere plakken. Haal daarna de bakplaat uit de oven (draag ovenwanten, please!) en schik het ontbijtspek naar één helft van de bakplaat. Op de andere helft heb je nu ruimte voor de eitjes.

Culy Homemade: eieren met spek, maar dan in een muffinvorm

Eitjes klutsen

Kluts de eitjes op de lege helft van de bakplaat. Doe dit zo snel mogelijk nadat je die uit de oven hebt gehaald, zo krijgt de bakplaat niet de kans om teveel af te koelen.

Zet de bakplaat opnieuw een paar minuten in de oven, tot het eiwit mooi gaat stollen. Dit neemt ongeveer 2 à 5 minuten in beslag, afhankelijk van je oven. Tip: hou dit één keer goed in de gaten en noteer de oventijden voor de keren nadien. Ook geldt hier: hoe lopender je de eidooier verkiest, hoe minder lang de eieren met spek in de oven moeten.

Haal tot slot de eieren met spek uit de oven en schep de eitjes met een spatel op een bord. Vergeet die royale snuf zout & peper niet, smeer er een lekkere toast zuurdesembrood bij en bovenal: geniet.

Buikspek bereiden: zo krijg je dat malse stukje vlees met crispy laagje

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.