Redactie
Redactie Inspiratie 21 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo deel je het beste je koelkast in

Bananen horen op de fruitschaal en potjes zetten we standaard boven in de koelkast. Maar wat is nu precies de beste manier om je koelkast in te delen? We leggen je het je graag uit.

Allereerst: wat bewaar je liever niet in de koelkast? Onderstaande fruit- en groentesoorten worden er niet beter op en krijgen vaak een melige smaak of worden juist keihard. Dit geldt overigens niet als ze al geschild, gesneden of op hun rijpst zijn.

– Bananen, citrusvruchten, mango, meloen, ananas, perziken en granaatappel

– (Zoete) aardappels, pompoen, uien, komkommers, paprika, aubergine, avocado en tomaten

Koelkast

In de koelkast, maar waar? 

Dan de producten die wel het beste gedijen onder een wat koudere temperatuur. Om het je wat makkelijker te maken hebben we de producten onderverdeeld, en kun je op de foto’s precies zien wat waar het beste ligt.

Koelkast

Groenten
Dit is afhankelijk van hoe ze op vocht reageren. Sla en andere bladgroenten mogen in de groentela, want hier is de vochtregulatie het beste.

Champignons daarentegen bewaar je het liefst in een papieren zakje (dus niet in het bijgeleverde plastic bakje) in het midden van de koelkast. Andere groenten mogen, al dan niet verpakt, in het midden van de koelkast liggen.

Zuivel
Omdat het aan de achterkant van je koelkast kouder is, kun je hier het beste zuivel bewaren. Pas wel op dat het er niet té koud is, waardoor je pak melk kan bevriezen.

Vlees & vis
Ook hier is over nagedacht, want vlees & vis bewaar je het liefst op een schone, doch koele plek. Leg het op een bakplaat of in een grote schaal, apart van alle andere producten. Hierdoor voorkom je kruisbesmetting en kun je het makkelijk schoon houden.

Eieren
Het bewaren van eieren blijft een veelbesproken onderwerp, maar je kunt ze toch echt het beste in de koelkast, in hun originele verpakking bewaren. Leg ze dus niet in het speciale vakje voor eieren in de deur, maar gewoon in het kartonnen doosje.

Potjes
Potjes bewaar je wel het liefst in de deur of bovenin, omdat deze minder snel bederven. Dit geldt overigens ook voor een aangebroken pakje boter (nieuwe pakjes wel achterin!) en (aangebroken) flessen frisdrank of sap.

Koelkast

Tot slot

Sommige producten (zoals bijvoorbeeld appels, avocado’s, pruimen, nectarines, vijgen en peren) produceren de stof ethyleen. Dit komt bij bepaalde vruchten vrij tijdens het rijpingsproces, wat ervoor kan zorgen dat andere soorten sneller rotten.

Houd deze daarom gescheiden van onder andere bladgroenten, koolsoorten, kiwi’s, bonen, verse kruiden en pompoen.

Koelkast

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.