Redactie
Redactie Inspiratie 3 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Ultieme nostalgie: oud-Hollandse snoepwinkeltjes in Nederland

Stroopsoldaatjes, salmiak, kaneelstokjes of een heerlijke kleverige toffee: dit snoep is af en toe nog op een kraam op de kermis te vinden, maar niet meer standaard in elke supermarkt.

Wij zijn er dol op, en zijn op onderzoek uitgegaan waar je nog oud-Hollandse snoepjes kunt kopen. Je weet wel, in zo’n ouderwets kruidenierszaakje waar je vroeger met je kwartje in je zak langs de potten met snoep struinde.

Het oud-Hollandsch snoepwinkeltje
Tweede Egelantiersdwarsstraat 2, Amsterdam
www.snoepwinkeltje.com

In de Jordaan in Amsterdam zit dit schattige zaakje. Binnen waan je je in de tijd van je grootmoeder met allerlei gezellige snoepjes in potten in houten kasten aan de muur. De snoepjes hier zijn per stuk te koop, maar je kunt ze ook per 50 gram bestellen in een (hoe leuk!) ouderwets papieren zakje. Je vindt hier van alles: zwart-witjes tot zoethout.

De Commanderie
Marktplein 4, Bourtange
www.oud-hollandssnoep.nl

In de Groningse vesting Bourtange kan een oud-Hollands snoepwinkeltje niet ontbreken. Deze plek straalt historie uit en daar hoort zo’n winkel wel een beetje bij. De zaak zit in een oude commandantswoning midden op het centrale pleintje van de vestingstad. Ze hebben hier meer dan 250 soorten snoep!

Salmiaksnoep

Winkeltje Kouwenhoven
Sint Agathaplein 3a, Delft
www.winkeltjekouwenhoven-delft.nl

Deze snoepwinkel bestaat al sinds 1867. Het winkeltje is onderdeel van het Stedelijk Museum Prinsenhof in Delft en vroeger werden er nog verfpotten en verfborstels verkocht. Nu verkoopt men hier ouderwets snoep, sunlightzeep van vroeger (zoals karnemelkzeep), ouderwetse olielampen en oud speelgoed De nostalgie komt je tegemoet in deze winkel!

Inde Soete Suykerbol

Weverstraat 33, Den Burg (Texel)

Op Texel zit een ouderwets snoephuisje waar je grootmoeders snoep kunt kopen. Het sentiment slaat wel een beetje toe in dit schattige winkeltje: er staat hier zelfs nog een ouderwetse weegschaal waar het snoep op wordt gewogen. In grote glazen potten wordt het snoep tentoongesteld en je kunt kiezen uit een ruim assortiment. Naast snoep kun je hier ook heerlijke koffie en Texels bier bestellen.

candy in a jar
Bron: Flickr

Het Winkeltje
Kerkstraat 4, Batenburg
www.hetwinkeltjebatenburg.nl

Zoals hun ondertitel luidt: de sfeer van weleer. De geuren van kaneel, chocola en karamel komen je hier tegemoet. Bij Het Winkeltje verkopen ze ook chocola die speciaal voor hen gemaakt wordt en allerlei specialiteiten, zoals Maaskeien (snoepjes gevuld met bijvoorbeeld vruchten of nougat) en ulevellen (een snoepje gemaakt van gestolde suiker). En daarnaast kun je er ook ijs, fris en snoep van ‘dit moment’ kopen.

Bron: Flickr

Er zijn nog veel meer oud-Hollandse snoepwinkels in ons land te vinden, zeker in oude dorpjes en wijkjes in grote steden. En tegenwoordig kun je veel oud-Hollandse snoepjes online bestellen. Heb jij nog goede tips? Laat ze hier onder het artikel achter!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.