Redactie
Redactie Inspiratie 18 mei 2012
Leestijd: 2 minuten

Tips voor shoppen op de (boeren)markt

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om zo nu en dan biologisch te eten, of gebruik te maken van streekproducten. En niet alleen in onze eigen keukens, ook zie je dit steeds meer terug komen in restaurants. Gelukkig maarToch blijft geld een van de voornaamste reden waarom niet iedereen hier gebruik van maakt; het is nou eenmaal (meestal) duurder. Maar waarom is het eigenlijk beter om gebruik te maken van lokale producten?

Steun de boeren
Wanneer je lokale producten aanschaft steun je de boeren. Boeren krijgen namelijk een groot deel van de winst van kraampjes op markten, in plaats van dat ze de producten moeten verkopen aan bijvoorbeeld supermarkten.

Verspilt minder verpakking
Bij lokale producten komen er vaak minder verpakkingen bij kijken als je bijvoorbeeld kijkt naar groenten in de supermarkt. Minder verpakkingen = minder afval!

Smaakt beter
Het eten smaak vaak gewoon beter. Groenten en fruit heeft bijvoorbeeld een veel vollere smaak!

Kost minder
Hoewel biologische producten vaak wel wat duurder zijn, zijn lokale producten juist vaak goedkoper. Zeker als je kijkt naar fruit wat vers van het land komt!

Tips

De voordelen weten we nu dus wel,  maar voordat je op pad gaat om de lokale producten te kopen, hier nog enkele tips.

1. Bezoek telkens een andere boerenmarkt. Op die manier kom je elke keer weer andere lekkere dingen tegen. Kijk hier voor alle (grotere) boerenmarkten in Nederland.

2. Neem contant geld mee! Soms kan je wel pinnen, maar vaak hebben boerenmarkten geen pinapparaat.

3. Let op het seizoen. Bepaalde producten zijn er alleen in een bepaald seizoen te verkrijgen. In de andere seizoenen zijn de producten en er vaak wel, alleen dan niet van eigen land en vaak een stuk duurder.

4. Als je niet persé iets nodig hebt, kan je ook wat later komen. Je hebt dan niet de beste producten om uit te kiezen maar vaak wel mooie deals. Aan het einde van de dag worden de producten vaak wat goedkoper omdat de marktlieden geen zin hebben om alles weer mee terug te nemen (of het weg te gooien).

4. Let op het weer. Met lekker weer trekken veel mensen naar buiten, en dus ook meer mensen richting de markt. Omdat er dus met slechter weer minder mensen op de markt te vinden zijn, kan je vaak mooiere deals maken.

5. Loop eerst een rondje. Koop niet gelijk bij de eerste beste kraam die je tegen komt, maar loop eerst even rond. Kijk naar de verschillende producten en prijzen en koop daarna pas.

6. Vraag om een deal. Het is helemaal niet raar om te vragen voor een lagere prijs. Zeker niet als je meerdere producten koopt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.