Redactie
Redactie Inspiratie 24 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Tips om je boodschappen langer goed te houden

Net een zak sla gekocht en is het een dag later alweer te oud? Of een stuk kaas dat binnen een paar dagen volledig is uitgedroogd? Dit zijn alledaagse problemen die iedereen kan overkomen, maar ook die iedereen kan voorkomen!

Met deze simpele tips zorg je dat het merendeel van je boodschappen minstens een paar dagen langer houdbaar is.

Hasselback potatoes

1. Bewaar appels en aardappels samen, zo voorkom je dat er kiempjes uit je aardappels groeien.

2. Bewaar nooit uien samen met aardappels, de uien zullen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaard op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien 2-3 maanden goed blijven.

3. Wanneer er ook maar een klein beetje schimmel in je koelkast zit, is het einde meestal niet ver te zoeken. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld eens in de maand je koelkast schoonmaakt.

4. Staat een deel van je fruitvoorraad op de schaal op het punt om te bederven? Haal het er snel uit, want het kan de rest van je nog houdbare fruit aansteken.

5. Bewaar kaas in een stukje kaas- of bakpapier in plaats van plasticfolie, hierdoor blijft het een stuk langer goed. Bang dat het uitdroogt? Smeer een beetje boter op de snijkant.

6. Vries verse kruiden met olie in ijsblokjesvormen in, de smaak van de kruiden zal in de olie trekken en blijft zo vele malen langer houdbaar. Dit werkt het best met stevige kruiden als rozemarijn, salie, tijm en oregano.

7. Leg een stuk keukenpapier op je sla en sluit af met een laagje huishoudfolie, het papier zal het vocht opnemen waardoor je sla vele malen langer houdbaar blijft.

8. Heb je een blikje met bijvoorbeeld bonen of mais geopend, maar maak je niet alles gelijk op? Bewaar het dan niet in hetzelfde (open) blikje, maar in een afgesloten bakje. Doordat er zuurstof bij komt krijgen de producten een bliksmaak, en dat wil niemand hebben…

9. Tot slot: bewaar tomaten nooit in plastic of in de koelkast! Onrijpe tomaten moeten met het kroontje naar beneden in een papieren zak of in een kartonnen doos worden bewaard op een koele plek (buiten de koelkast). Wil je dat ze sneller rijpen? Bewaar ze samen met wat fruit.

Zijn je tomaten al helemaal rijp maar wil je ze nog even bewaren? Leg ze dan op kamertemperatuur, weg van zonlicht en zonder dat ze elkaar aanraken met het kroontje omhoog.

Overrijpe tomaten mogen wel in de koelkast worden bewaard, maar zorg wel dat ze eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze eet.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.