Redactie
Redactie Inspiratie 3 jun 2014
Leestijd: 1 minuut

Sterrenchef Niven gaat voor 80/20 in zijn kookboek

Niven Kunz is nog maar net 33 jaar en al bijna 10 jaar in het bezit van een Michelinster. Zijn culinair motto: 80 procent groenten en 20 procent vlees of vis. In zijn keuken gaan groenten altijd voor, vlees en vis beperkt hij tot het hoognodige. Deze filosofie trekt hij ook door in zijn nieuwe kookboek: Niven 80/20.

Het seizoen en het marktaanbod bepalen Nivens menu en inspiratie haalt hij uit zijn eigen ‘achtertuin’: het Westland, Midden-Delfland en het Groene Hart. En dan kom je op gerechten als kervelwortel met buikspek, Westlandse tomatensoep, een vocktail met komkommer en hangop, snijboon à la carbonara en macaron van rode biet, blauwe bes en pure chocolade.

In het boek lezen we 70 recepten verdeeld over vijf hoofdstukken – groenten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, ‘vocktails’ en desserts. Wij werden vooral heel blij van de prachtige fotografie en styling, dat is werkelijk een plaatje. Niet alle recepten zijn even goed thuis te maken; begrijpelijk voor een topchef, maar jammer voor de thuiskok. Maar met een beetje moeite – en vooral goed inkoop – kom je best een eind. Je moet er alleen wel wat tijd voor vrij maken.

Tof detail is dat bij elk recept een presentatietip én een wijnsuggestie staat. Zo krijg je thuis toch een béétje de stijl van de sterrenzaak.

Niven 80/20 is voor €29,95 te koop in de (digitale) boekhandel. Niven gaat tevens op tournee om zijn kookboek te promoten. In juni zijn de eerste twee masterclasses, na de zomervakantie gaat de tour verder. Check niven8020.com voor alle data.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.