Redactie
Redactie Inspiratie 15 sep 2012
Leestijd: 3 minuten

Pannen en schalen, welke gebruik je waarvoor?

Bij koken en bakken zijn niet alleen de ingrediënten en bereidingswijze van groot belang, ook het soort pannen of schalen die je gebruikt kan een groot verschil in resultaat geven!

Hoe weet je welke pan het beste is voor jouw recept? Culy heeft voor je uitgezocht welke soort waarvoor het beste werkt.

Metaal:

Bij metalen pannen kan het verschil liggen in de zwaarte of in het materiaal. Waar zware pannen zorgen voor een donkerdere bruining, zorgen lichtere pannen juist voor een meer egale bruining.

Tegenwoordig worden er steeds meer aluminium pannen gebruikt, deze koken vaak erg fijn omdat ze de warmte goed en snel geleiden. Je zou dus kunnen zeggen dat lichte aluminium pannen vaak een wat mooier resultaat geven, maar of het ook beter voor de smaak is valt te betwijfelen. Wel raden wij aan je net gemaakte eten niet te bewaren in aluminium pannen. Ze geven vaak metaalsmaak af wat niet bepaald lekker is! (Het beste kan je je koekjes, brood en taarten bakken in metaal.)

Gietijzer is een veel gebruikt en mooi uitziend metaal dat perfect is voor het stoven van gerechten, denk aan een mooi stuk lamsbout of coq au vin. Het is uitermate geschikt voor hoge temperaturen en houdt de warmte goed vast.

Glas:

Net als aluminium is glas een super hitte geleider. Wel is het zo dat wanneer je recepten maakt waarin veel suiker wordt gebruikt dit vaak lelijke bruine vlekken geeft en aanbakt in de schaal.

Glas is ideaal voor het maken van ovenschotels, lasagnes, braadstukken en hartige taarten, ook omdat het geen smaak afgeeft en je je lekkere eten in de schaal kan laten.

Siliconen:

We zien ze steeds meer, werkelijk overal kan je ze kopen: siliconen bakvormen. Ze lijken ideaal omdat ze een anti-aanbaklaag hebben en super makkelijk zijn schoon te maken, maar zijn ze wel zo handig?

Helaas zit er altijd een addertje onder het gras. Inderdaad, siliconen zijn makkelijk schoon te maken en zien er leuk uit, maar ze geleiden warmte amper tot niet wat resulteert in een niet gelijke garing. Erg jammer als je een lekkere cake of taart aan het bakken bent en een klein gedeelte wel gaar is en de rest niet. Daarnaast worden je gerechten niet bruin en knapperig, iets wat bijvoorbeeld bij een quiche super jammer kan zijn.

Siliconen bakvormen kan je het beste gebruiken om te bakken in kleinere porties zoals bijvoorbeeld cupcakes en kaneelbroodjes.

Bron: amazon

Keramiek:

Keramische schalen en pannen hebben veel gemeen met die van glas. Ze geleiden warmte heel goed, geven geen smaak af en branden makkelijk aan wanneer je zoete gerechten maakt. Het daadwerkelijke verschil zit in de hittebestendigheid en gewicht. Keramische schalen zijn veelal lichter en kunnen tegen hogere hitte en temperatuurverschillen dan de glazen varianten. Daarnaast is keramiek ook goed bestand tegen zeer lage temperaturen en is het slijtvast.

Keramische schalen zijn handig voor dezelfde recepten als glazen schalen, maar kunnen veel meer tegen een stootje. Ze zijn ideaal als je iets maakt en dit vervolgens invriest in dezelfde schaal, daarnaast gaan ze over het algemeen erg lang mee.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.