Redactie
Redactie Culinair nieuws 29 nov 2012
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: alle marsepein wordt van alleen amandelen gemaakt

Sinterklaas galoppeert weer elke avond over de daken met zijn witte paard en pieten, wat betekent dat we weer massaal aan de marsepeinen varkentjes en aardappeltjes gaan. Hoewel marsepein officieel bestaat uit een mengsel van suiker en amandelen, verschillen de prijzen vaak enorm, iets wat vaak mindere kwaliteit en het gebruik van andere ingrediënten suggereert. Maar; klopt dit wel echt?

De Universiteit van Wageningen vond het tijd om onderzoek te doen naar de samenstelling van marsepein en na te gaan of deze aanname wel echt gedaan kan worden. De conclusie: geen van de geteste soorten bevatten andere soorten noten dan amandel en (gelukkig) kunnen we er dus van uit gaan dat what you see is what you get.

Voor het onderzoek ging het onderzoeksbureau van de universiteit RIKILT op pad en kocht verschillende soorten marsepein, soms wel variërend in prijs met factor 10! Hoewel er vaak genoeg aannames worden gedaan op basis van prijs, kunnen we bij marsepein met een gerust hart zeggen dat het bij (de geteste) marsepein niet op gaat. Alle geteste monsters bevatten amandelen, en geen andere noten of witte bonenmeel.

Naast het onderzoek naar de ingrediënten van de marsepein, werd er ook gekeken naar de verschillen in geur. Daar merkten de onderzoekers wel duidelijke verschillen op, en dan met name bij de ambachtelijk gemaakte marsepein van (banket)bakkers.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.