Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 12 jul 2012
Leestijd: 2 minuten

New York streetfood: lekker en (soms) gezond

New York streetfood is al jaren populair. Tijdens de lunchpauze staan er op talloze straathoeken kleurrijke exemplaren geparkeerd.

En naast de good old hot dog stand zie je nu ook steeds vaker foodtrucks die gezond(er)e alternatieven aanbieden. Lekker lunchen doe je in New York dus op straat. Culy probeerde het uit.

tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Bij Nathan’s Famous eet je volgens de New Yorkers de beste dog. Maar dat neemt niet weg dat snel een hot dog bij een cart halen niet de moeite waard is. Integendeel! Ook hier eet je een dog met alles erop en eraan. En ook hot dog stands moeten aan strenge voedselveiligheidsregels voldoen. Dus don’t worry… een hot dog eten is altijd safe. En (stiekem best heel) lekker!

hotdog

Het restaurant Eddie’s Pizza zit al sinds 1930 in The Big Apple. Sindsdien hebben ze patent op de bar pie: een (voor Amerikaanse begrippen) kleine pizza die hoog op smaak is en minder calorieën bevat. Eddie is een slimme jongen. Dus zijn pizza’s zijn al geruime tijd ook op straat te koop. Supervers, want ze komen rechtstreeks vanuit de oven die ingebouwd is in de truck.

pizza2

IJs gemaakt van melk die vrij is van hormonen en antibiotica en die ook nog eens van boerderijen in de buurt komt. Het klinkt als iets wat je alleen in een sjieke boutique shop kunt krijgen. Maar niets is minder waar! Van Leeuwen Artisan Ice Cream verkoopt z’n waar via 8 trucks die all over New York verspreid staan. In originele smaken als Earl Grey, maar ook old fashioned chocolade proef je hier.

icecream1

In 2009 waren ze de eerste die schnitzels in New York op straat gingen verkopen – voor Amerikanen een niet alledaags maal. Dat leverde Schnitzel & Things een prijs op: de Rookie Award tijdens de Vendy Award uitreiking, de Oscars in streetfood-land, zeg maar. Nog altijd serveren ze heerlijke schnitzels vanuit hun truck. Met verse ingrediënten on the side (zoals heerlijke komkommersalade).

schnitzel

Exotisch eten is ook geen probleem in The Big Apple. Sinds de komst van de foodtruck Palenque doe je dat gewoon op straat met een papieren bordje. Palenque serveert homemade Colombian Food. En ze gebruiken zoveel mogelijk milieuvriendelijke en organische ingrediënten om hun arepas (een soort plat brood, het lijkt op een wrap) te bereiden. Lekker, vernieuwend en nog groen ook!

colombian

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.