Must try: yoghurt als dip of bij hartige gerechten

Culy 4 nov 2013 Inspiratie

In de Indiase keuken wordt het al eeuwenlang geserveerd en ook de Turken zijn er niet vies van: yoghurt gemengd of geserveerd met groenten. Eigenlijk is het zo gek nog niet! Denk maar eens aan alle hartige gerechten die worden geserveerd met een fijne klodder sour cream, crème fraîche of wat dacht je van tzaziki?

Verschillende soorten yoghurt

Zowel sour cream als crème fraîche hebben qua smaak veel weg van yoghurt, alleen zijn ze wat voller en wat dikker van structuur. Yoghurt daarentegen is over het algemeen minder vet en doordat het minder stevig is, ideaal als saus.

Wat betreft de verschillende soorten: het scheelt echt als je gaat voor een kwaliteits yoghurt die misschien net iets duurder is, maar zeker weten een stuk lekkerder. Let daarbij op dat magere yoghurt een stuk dunner is dan volle, en Griekse weer één van de vettere (en meer smaakvollere) soorten is.

Bij hartige gerechten

De reden dat yoghurt en dergelijke zuivelproducten zoveel in de genoemde keukens worden gebruikt, is omdat het zo perfect combineert met kruidige en vooral pittige smaken. Het is namelijk de ideale blusser en vooral ook het contrast tussen kruidig en basic met een tikje zuur, smaakt perfect.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Thaise green curry met yoghurt on the side (gemengd met een snufje kurkuma)? Of een lepeltje door je zelfgemaakte pittige pompoensoep? Of heb je deze Tandoori kip van Culy Harry al gezien? Super lekker om er een schaaltje yoghurt met een beetje citroensap bij te serveren.

yoghurt7

Bron: roboppy

Gemengd met groenten

Naast dat het heerlijk is om je gerecht er wat frisser mee te maken, kun je er ook voor kiezen de yoghurt te mengen met groenten (en verse kruiden). Denk hierbij aan bijvoorbeeld zoete aardappels of pompoen en bietjes, maar ook tomaten en wortels zijn perfect om te mengen met de yoghurt.

Zo kun je ervoor kiezen de (gekookte) groenten in kleine stukjes te mengen met de yoghurt, maar ook gepureerd smaakt het voortreffelijk. Vooral op deze manier geeft het veel smaak af en kun je het perfect als bijgerecht serveren. Zie je de Indiase rijsttafel al voor je?

Als dip

Naast dat je de groentenyoghurt bij je avondmaaltje of uitgebreide lunch kunt serveren, is het ook de ideale basis voor een (magere) dip.

Meng het met je favoriete verse of gedroogde kruiden, gepureerde groenten of gewoon een scheutje olijfolie met wat fleur de sel en serveer met rauwe groenten, (zelfgemaakte) chipjes, een lekker toastje of deze zalige Indiase frietjes.

Groenten voor de kids

Tot slot een tip voor iedereen met nog kleintjes thuis: yoghurt is de ideale manier om je kids toch groenten (en natuurlijk fruit) te laten eten.

Pureer hiervoor de, eventueel verschillende, groenten. Let hierbij op dat hoe meer kleur de groenten hebben, hoe smakelijker het eruit ziet.

Reageer op artikel:
Must try: yoghurt als dip of bij hartige gerechten
Sluiten