Redactie
Redactie Inspiratie 10 feb 2012
Leestijd: 5 minuten

Kookmythes, feit of fabel?

Natuurlijk verwachten we niet dat jullie alles van koken af weten, we zijn immers niet allemaal een super chef. Hier negen kookmythes…. ontkracht.

#9 Brood wordt muf door vochtverlies

Je wilt een boterham pakken en deze is helemaal uitgedroogd of hard geworden. Je denkt, had ik de zak maar beter verpakt, of in de koelkast gestopt.

Niet doen!
 Als je brood muf geworden is komt dat niet omdat het droog is. Bij brood wat te veel vocht krijgt, begint het zetmeel in het brood te kristalliseren waardoor het taai en kruimelig wordt. De lage temperaturen van een koelkast helpen dus het versnellen van het kristallisatie proces. Brood wordt dus niet muf door vochtverlies, maar juist door meer vocht!

#8 Kreeften schreeuwen tijdens het koken

Je hebt een sjiek etentje en je wilt kreeft klaarmaken. Het enige wat je tegenzit is het idee van een gillende kreeft als je hem in het water stopt. Want het is nu eenmaal zo dat je zo’n beestje levend kookt.

Maar eigenlijk het is niet de kreeft die je hoort gillen, het geluid wat je hoort is de stoom van het kokende water wat ontsnapt uit de schaal van de kreeft. De stoom spaart zich op in de schelp en kan nergens anders heen dan er uit! Net een soort waterkoker, alleen dan een lekkere (en iets duurdere) waterkoker. Overigens is het zenuwstelsel van een kreeft niet heel erg complex, dus voelt zo’n beestje ook weinig tot geen pijn. Dat is weer iets wat meevalt!


#7 Braden van vlees voorkomt vochtverlies

Een lekkere biefstuk bereiden kan op vele manieren, maar wat je ook doet je wilt zo’n mooi stukje vlees niet laten uitdrogen. Dus wat doe je? Kort aan beide kanten even aanbraden. Dan kan al dat vocht niet meer ontsnappen, toch?

Het aanbraden van vlees helpt op geen enkele manier om de heerlijke sappen van het vlees te behouden. Als je het vlees braadt, creëer je een dikke korst om het vlees heen waardoor de binnenkort veel sappiger lijkt maar in werkelijkheid niet is.

#6 Alcohol verdampt compleet wanneer je ermee kookt

Mosselen in witte wijn, rum cake, pasta met wodkasaus. Allemaal stuk voor stuk heerlijk en alleen al met het idee dat er alcohol inzit heb je er misschien alleen nog maar zin in. Maar dronken worden we er niet van, tijdens het kookproces verdampt alle alcohol uit deze gerechten. Of toch niet?

Afhankelijk van de manier van koken, de hitte en de tijd, kan tot 85 procent van de alcohol in het gerecht blijven zitten. Zelfs als het in kokend water wordt bereid! Als je alle alcohol volledig uit het voedsel wil halen, moet het minimaal drie uur koken. Wanneer je je kinderen dus een heerlijk maaltje zonder alcohol wil voorschotelen om zeven uur, mag je rond drie uur alvast beginnen met koken.

#5 Koken in een magnetron vernietigt alle voedingsstoffen

Na een drukke dag kom je thuis en heb je even geen zin om een culinair vijf-uur-durend gerecht te bereiden. Even snel iets in de magnetron kan best wel eens voor een keer. Maar dan heb je zo’n lekkere gezonde stoom maaltijd vol met verse groenten en dan verpest je het met een magnetron. Daar gaat al het gezonde uit je eten!

Fout! Koken in een magnetron gaat geen oorlog aan met de voedingstoffen uit je gezonde maaltje, eigenlijk gaan er niet meer voedingsstoffen verloren dan koken op een fornuis of in de oven. Juist minder, want koken in de magnetron helpt juist om voedingsstoffen te behouden, meer dan andere methoden van koken. Dit omdat koken met de magnetron vaak bestaat uit minder warmte en kortere kooktijden dan de meer conventionelere kookmethodes.

#4 Olie in je pasta water voorkomt dat de pasta plakt

Pasta koken, dan kan toch iedereen? Wat water opzetten, wanneer het kookt je pasta erbij en na enkele minuten afgieten en klaar is kees. Oja, en was olie in je water, zodat de pasta niet aan elkaar plakt.

Maar helaas, weer niet waar. Water en olie vermengen namelijk niet. De olie blijft alleen drijven en met het afgieten, giet je het zo samen met het water weg. Wat beter helpt, een scheut olie nadat je het water hebt afgegoten.

#3 Varkensvlees moet doorbakken zijn

Bestel je een biefstuk in een restaurant, dan wordt er als het goed is gevraagd hoe je deze gebakken wilt. Rood, medium of doorbakken. Maar bestel je een een varkenskarbonaadje, dan worden deze opties niet eens gegeven. Je wilt natuurlijk niet ziek worden, dus je gaat er vanuit dat de chef wel weet dat dit stukje vlees doorbakken moet zijn.

Door een angst voor trichinose (een parasitaire ziekte die wordt veroorzaakt door eten van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees) zorgt ervoor dat mensen het dus niet eten. Maar dat ziek worden van niet goed gebakken varkensvlees komt vandaag de dag amper voor. Dit als gevolg van de moderne varkensvlees verwerkingsnormen. De gevallen van trichinose in Nederland is inmiddels terug gebracht naar ongeveer 10 per jaar. Het kan dus prima, het is meer de angst die je zelf hebt.

#2 Groenten koken maakt het minder voedzaam

Een snack van rauwe worteltjes en paprika, dat kan prima. Maar doe je het omdat je denkt dat bij het koken van groenten de enzymen uitsterven? Klinkt erg logisch, dingen die uitsterven bij te veel warmte, dus ongekookte groenten zijn gezonder dan gekookte?

Nu is het inderdaad wel zo dat de enzymen uitsterven, maar niet enkel bij gekookte groenten! Het blijkt namelijk dat als je rauwe groenten eet, ook al zijn hun enzymen intact, dat ze uiteindelijk ook oplossen en wegspoelen in je eigen spijsverteringszuren. Ons lichaam schakelt ze uit omdat we onze eigen spijsverterings-enzymen al hebben, en de plantaardige uit de groenten dus niet nodig hebben.

#1 Zout is zout

Roze Himalaya zout, zeezout, fijn zout, tafelzout, mineraalzout… Je hebt zoveel soorten zout, maar zout is toch gewoon zout?

Je zou denken dat je het verschil helemaal niet zou merken. Wanneer je bijvoorbeeld eens zeezout gebruikt in plaats van keukenzout. Maar toch wel! Zeezout of kosher zout kan bijvoorbeeld veel bitterder smaken en daardoor misschien je recept verpesten.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.