Redactie
Redactie Inspiratie 17 dec 2011
Leestijd: 3 minuten

Kersttradities in Lissabon

Wij hebben voor jou een culinair bezoek gebracht aan de Portugese hoofdstad Lissabon, de stad die met kerst heel veel (Portugese) kersttradities kent. Vooral op het gebied van gastronomie. Wij zijn de hele stad door geweest en we hebben voor jou alle leuke dingen op een rij gezet. Geniet van onze ervaringen!

confeitariaNacionale8_entree copy

Kersttradities in Lissabon

Confeitaria Nacional. Portugal is een van de landen waar heel veel banket en andere zoetigheden worden gegeten. Je vindt er dan ook veel van dit soort banketbakkerijen waar je zowel kunt zitten om wat te eten & drinken en/of banket te kopen. Alles wat ze verkopen, wordt zelf gemaakt en is typerend voor het land. Confeitaria Nacional is de oudste van Lissabon en bestaat al meer dan 100 jaar.

confeitariaNacionale5_lunchroom copy
confeitariaNacionale3bolorei copy

Dit wordt een Bolo Rei genoemd en is een van de Portugese specialiteiten die alleen wordt gegeten tijdens de kerstperiode. Officieel is het gebak wat vanaf kerstavond t/m 6 januari (Drie Koningen) wordt gegeten. Letterlijk vertaald betekent Bolo Rei dan ook ‘koningstaart’. Confeitaria Nacional heeft het Franse recept geïntroduceerd in Portugal.

confeitariaNacionale9 copy
confeitariaNacionale4broa copy

Een andere Portugese specialiteit tijdens de feestdagen is Broa. Dat is een specialiteit van maïsmeel in combinatie met een ander ingrediënt. Dit hoort ook bij de kerst tradities en ze zijn er in 3 verschillende soorten: maïsmeel & anijs, maïsmeel & amandelen en maïsmeel & aardappel. Wij hebben de laatste twee geproefd.

confeitariaNacionale10 copy
confeitariaNacionale11 copy

En natuurlijk de winkel van Confeitaria Nacional waar je je ogen uitkijkt. Met de volle vitrines en etalages word je overal om je heen verleid om ook wat van deze specialiteiten mee naar huis te nemen. Helaas hadden wij alleen handbagage en nog een aantal dagen te gaan in Lissabon…

Ergens in de stad op de hoek, op een kruispunt zit sinds 1930 het oudste conservenwinkeltje van Lissabon: Conserveira de Lisboa. In deze winkel hebben ze bijna alle soorten vis in blik die je maar kan bedenken. Je hebt de keuze of je het in olie of water wil, pittig of normaal gekruid en ga zo maar door. De blikjes zien er fantastisch uit en als je een aankoop doet wordt het zorgvuldig voor je ingepakt. Oog voor detail, aandacht voor de klant en het ‘good old times’ gevoel wat je in dit winkeltje krijgt is echt een reden om er even binnen te stappen als je in Lissabon bent.

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Café-Restaurante Martinho da Arcada, de trots van Lissabon. Het zit ook nog eens op een van de mooiste plekken in de oude binnenstad, naar mijn mening (het deel van de stad waar alle overheidsgebouwen zitten). Bij dit café staat de historie centraal, het bestaat al meer dan 100 jaar en het heeft altijd al op deze plek gezeten. Dit café heeft altijd bekende Portugese dichters, kunstenaars en artiesten ontvangen en nog steeds komen er veel bekenden uit het culturele circuit.

cafeNacionale4entree copy
cafeNacionale6_viskroketjes copy

Kroketjes van kabeljauw en rundvlees.

cafeNacionale7_dessert copy

‘Leite Creme’ (Portugees dessert, custard met melk).

SONY DSC

Ginjinha; heerlijk om door middel van een warm drankje (als het koud is buiten) kennis te maken met een Portugese traditie. Ginja of Ginjinha is een likeur gemaakt van kersen die heel populair is in Portugal. De bessen worden gegist en vervolgens ontstaat een brandewijn die een beetje bitter en zoet tegelijkertijd is.

kabeljauw_winkeltje copy

Dit zijn typische winkeltjes die je door de hele stad tegenkomt; heel veel etenswaren op heel weinig vierkante meters. Als je erlangs loopt ziet het er aantrekkelijk uit om even binnen te stappen. Bovendien zijn het typisch Portugese dingen zoals bacalhau (kabeljauw). Alles van de vis wordt gebruikt; gedroogd, gezouten en verkocht. De Portugezen bereiden er traditionele gerechten mee.

straat_kastanjes2 copy
straat_kastanjes3 copy
straat_kastanjes4 copy

Dit is iets typisch een van de kersttradities in Lissabon: op elke hoek van de straat zie je een rookpluim, verbonden aan een aanhanger waar kastanjes gepoft worden. Als je door de stad loopt ruik je overal de geur van warme kastanjes. De combinatie van eten op straat, het winterse gevoel, het weer, de versiering en de lampjes in de stad geven je het ultieme gevoel van kerst en gezelligheid.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.