Redactie
Redactie Dineren 11 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

In de keuken van Floris

Intens, complex, vernieuwend maar ogenschijnlijk simpel; zo zou je de kookkunsten van patron cuisinier Flors Versluijs van restaurant ‘In de keuken van Floris’ in Rotterdam kunnen samenvatten. Negen gangen lang komen er subtiele kunstwerkjes voorbij die vervolgens uitgebreid aan tafel worden toegelicht. Floris en zijn mannen weten waar ze over praten.

Floris liep voor de opening van zijn restaurant stage bij o.a. Rene Redzepi van Noma en bij L20 in Chicago. Niet de minsten. Zijn restaurant, dat dit jaar zeven jaar bestaat, heeft een vrij uniek concept: gasten worden op een vast tijdstip, 19.00 uur, ontvangen en stappen daarna letterlijk in Floris’ keuken. Het is fine dining zonder het opgeprikte gevoel, en mede hierdoor voel je je meteen op je gemak.

In het midden van het restaurant staat het fornuis waardoor je de bereiding van de gangen goed kan volgen. Er komt geen menukaart op tafel, alle gasten krijgen gelijktijdig hetzelfde gerecht voorgeschoteld. Alles wordt duidelijk toegelicht, maar er is genoeg ruimte voor je eigen indrukken. Floris noemt het zelf: “dezelfde presentatie met een andere interpretatie, ieders beleving is anders, ook al ligt er hetzelfde op het bord.” Negen gangen lang word je meegenomen in de culinaire creativiteit van chefkok Floris.

DSC01383DSC01392

Bij In de keuken van Floris ligt de nadruk op de wijn-spijscombinaties en dat proef je! Door hele pure ingrediënten te serveren word je keer op keer verrast met bijzondere smaken en structuren. Veel gerechten zijn als het ware uit elkaar getrokken en opnieuw opgebouwd met de losse componenten die samen het gerecht maken. De smaaknuances prikkelen al je zintuigen en in combinatie met de goed gekozen wijnen komt alles perfect samen. In het simpele komt het complexe naar boven en aan de ontwikkeling hiervan is veel aandacht besteed. Wij zijn diep onder de indruk.

Dit jaar viert Floris zijn zevenjarig bestaan samen met zijn gasten. Hij trakteert hen op een negendelig wijn- of saparrangement, tot 2 augustus iedere woensdag, donderdag en vrijdag te serveren. Zie ook: www.indekeukenvanfloris.nl.

Een indicatie van het menu:

DSC01407DSC01390

Gado gado. crème van pinda met tempeh, thaise basilicum, tuinboon, eidooier, shiitake, kiemgroente van linzen en doperwten.

DSC01396

Koolrabi, komkommer, granny smith, venkel, borage, rode zuring, kokkel en scheermes.

DSC01410

Witte en groene asperges met boeren karnemelk, morille, gepekelde dooier van kwartel ei, puree van aardappel, asperge-nootmuskaat-citroen meringue, gerookte boter en peterselie olie.

DSC01415

Lam in het gras. Polenta, frisee, kervel, veldsla, dasslook, rockshives, moniksbaard, koffie. Worst van lamsschouder, haasje en lamszadel, allen van Lozere Lam.

DSC01420

Zeeduivel, nage van zeeduivel en lever van zeeduivel. Zwarte boskip, huid van kip, jus van kip.

DSC01433DSC01434

Zomerse casoulet (doperwten, kapucijners, chorizo, secreto (flank) en procureur van pata negra.

DSC01440

Selection de Fromages

DSC01456

Pistachepoeder, pistachebiscuit, basilicum, genache, framboos, duindoorn en witte chocolade.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.