Redactie
Redactie Inspiratie 23 dec 2011
Leestijd: 2 minuten

Het succes van Lissabon: Pasteis de Belém

Een stedentrip om kennis te maken met de beroemde Pasteis de Belém, de nummer één lekkernij uit Lissabon. Wie wil dat niet?! Culy is voor jou naar deze stad gegaan om het succes van Lissabon tot op de bodem uit te zoeken. Uiteraard hebben we de pasteitjes ook uitvoerig geproefd.

afb_buitengevel1 copy

Een succes dat is het! Vanaf de straat kan je het niet missen vanwege al het blauw, de logo’s op de gevel maar vooral ook door de letters die gelegd zijn in het trottoir. Daarbij staan er (vooral in de zomer) hordes mensen voor de deur. Een toeristische trekpleister waar je je lol op kan als je van iets lekkers houdt voor bij de koffie.

afb_muur3 copyafb_wand4 copy

Er was geen gelegenheid om achter de schermen te kijken maar deze foto hebben we natuurlijk meegepikt. Gemiddeld worden er dagelijks 20.000 pasteitjes gemaakt, vaak in de zomer meer dan in de winter. Het recept is strikt geheim. Er zijn in totaal maar drie mensen die het kennen! Het bedrijf zit overigens nog steeds in de familie. Pas sinds 1837 zijn ze een winkel gestart om de Pasteis de Belém te verkopen en vanaf dat moment was het een hit. Hieronder hebben we een filmpje toegevoegd om jullie ‘the making of’ te laten zien.

afb_pasteis copy

Als je het pand binnenstapt, sta je meteen al in de winkel (pas als je verder naar achter loopt kom je in het gedeelte waar de keuken zit en waar je ook kunt zitten om wat te eten & drinken). Als je in de winkel bent is het net alsof je in een Portugese huiskamer staat, zo gezellig en huiselijk voelt het aan. Overal om je heen kijk je je ogen uit en er zijn veel lekkere dingen te koop. Het is echt een beleving op zich; als je in Lissabon bent is het de moeite waard om die te ervaren.

afb_balie2 copy

Typerend voor de feestdagen in Lissabon, de Bolo Rei (onder in de vitrine).

afb_balie1 copy

Uiteraard hebben ze het assortiment behoorlijk uitgebreid. De Pasteis de Belém blijven het belangrijkste product maar er is in de loop der tijd veel meer verkoop bijgekomen. Zo verkopen ze er ook jam, heel veel andere soorten banket (allemaal eigen productie), allerlei wijnen, sterkere dranken en niet te vergeten de Licor Beirão, een typisch Portugese likeur.

afb_lunchroom copyafb_pasteis1 copy

Op elke tafel, in de lunchroom, staat een blik met kaneel en een blik met poedersuiker. De Pasteis de Belém zijn namelijk pas af als je er eerst kaneel en poedersuiker overheen strooit voor je je tanden erin zet.

afb_pasteis2 copykassa copy

Door het hele pand staan allerlei gebruiksvoorwerpen van vroeger, zoals deze oude kassa.

grond_letters copy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.