Redactie
Redactie Inspiratie 8 jul 2013
Leestijd: 1 minuut

Het mysterie ontrafeld: Popeye at zoveel spinazie… door een rekenfout!

Een superinteressante vraag, waarop wij heel erg benieuwd waren naar het antwoord: waarom at Popeye zoveel spinazie? Je wordt toch niet écht zo sterk van een blikje spinazie, of was het puur fantasie van de tekenaar?

Eindelijk is het mysterie ontrafeld, en wel door schrijver Samuel Arbesman in zijn boek The Half-life of Facts: Why Everything We Know Has an Expiration Date, aldus Brainpickings.

Arbesman legt uit: “In 1870 stelde de Duitse chemicus Erich von Wolf de correct hoeveelheid ijzer in spinazie vast. Maar toen hij zijn aantekeningen verwerkte tot het definitieve stuk, zette hij per ongeluk een komma verkeerd. Een portie van 100 gram spinazie kreeg nu niet het correcte 3,5 milligram ijzer, maar 35 milligram.” Oeps!

Nogal een kapitale fout, want dan zou een portie spinazie gelijk zijn aan het eten van een stukje paperclip. Maar niemand merkte de fout op, tot iemand bijna zeventig jaar later, in 1937, de kommafout herstelde. Toen was Popeye allang geboren: het potige mannetje stamt uit 1929.

Goed voor de groenteverkoop was de strip zeker: de spinazieconsumptie in de VS steeg destijds met 30 procent. Tuut tuut!

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.