Redactie
Redactie Inspiratie 22 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Het geheim van de chef: borden opmaken als een sterrenkok

Een prachtig bord opmaken alleen voor topchefs weggelegd? Echt niet! De Amerikaanse chef David Burke geeft een aantal van zijn essentiële tips prijs waarmee iedere foodie & thuiskok zijn gasten kan overrompelen.

Begin met het bord

Denk pas aan het eten wanneer je het daadwerkelijk gaat gebruiken en begin met de kleur, vorm en grootte van het bord. Experimenteer met verschillende soorten en maten, maar zorg ervoor dat het nooit de aandacht van het eten wegneemt. Daarnaast moet een bord niet te groot of te klein zijn waardoor het eten weg kan vallen.

Kleuren en dimensies

Je wilt altijd in enige mate hoogte in je gerecht, dus leg een stukje vlees op wat groenten, of speel met verschillende soorten cress. Kleur is ook van groot belang, maar zorg er wel voor dat het gerecht zelf en het seizoen mooi naar voren komen.

Bull’s-eye

Wanneer ik begin met het opmaken, start ik altijd in het midden van het bord en werk dan verder naar buiten. Dit helpt je te visualiseren hoe het eindresultaat er uit gaat zien. Ook blijft je bord hierdoor een stuk netter in plaats van dat het een ongeorganiseerd rommeltje wordt.

Olie

Olieën kan je gebruiken als verschillende kwasten op een kunstwerk. Gebruik olie als druppeltjes, lijnen of sliertjes om je bord er nóg mooier uit te laten zien. Tip: zorg dat het er altijd netjes uitziet en dat de smaak van de olie overeen komt met het gerecht.

Blijf weg van de rand

Leg nooit kruiden of sauzen op de rand van het bord, en voeg ze past als allerlaatste toe. Ik ga zelfs zo ver dat ik kruiden aan tafel snijd en de saus pas toevoeg wanneer het bord al op tafel staat.

Vlees presenteren

Als je een stuk vlees, vis of gevogelte serveert is het mooi om deze in z’n geheel te presenteren, in plaats van in stukjes. Presenteer het naar de gast toe en trancheer ter plekke. De echte kunst zit ‘m in het eten, dus doe er niets mee voor het serveren.

Plating

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.