Redactie
Redactie Inspiratie 1 sep 2014
Leestijd: 5 minuten

Het eetdagboek van… Miljuschka Witzenhausen

Een nieuwe aflevering van een van onze favoriete rubrieken op Culy: “Het eetdagboek van”. Met vandaag: Miljuschka Witzenhausen. Deze ex-VJ is een enorme lekkerbek (scoop: ze krijgt binnenkort haar eigen kookprogramma!) en ze schrijft dan ook regelmatig voor Culy. Vandaag lees je wat deze foodie zoal eet!

”’Een eetdagboek bijhouden voor Culy? Dat lijkt me hartstikke leuk!’ zo antwoordde ik Monique. Halverwege de week begon ik me af te vragen of het wel echt een leuk idee was. Best confronterend wat ik allemaal weg eet, haha. Het was een dynamische week met een fotoshoot, verjaardag, dubbel afscheid en als klapper op de vuurpijl een taartenwedstrijd.”

Maandag

Mijn goede vriend en fotograaf London Loy komt langs. Hij fotografeert het gezin tijdens het ontbijt. We eten daardoor natuurlijk wat uitgebreider dan normaal: de tafel staat gedekt met rode vruchten cheesecake, chocolade éclairs en scrambled eggs op toast. Ik eet twee broodjes en een stukje van de zoetigheden.

Ik heb ontzettend veel courgettes en uien uit de moestuin. Dus ik maak de favoriet van de kids: courgettesoep met een beetje kerrie. Met de uien maak ik een gruyere-uien-tijm-brood (to die for!). Van de soep eet ik een kom en van het brood een kwart. Tussendoor eet ik wat aalbessen en ananas.

Ik heb nog een paar hazenbouten in de marinade liggen voor hazenpeper dus dat maak ik af. ’s Avonds eten we hazenpeper met aardappelpuree en sperzieboontjes uit de moestuin. Mijn nichtje heeft Suikerfeest gevierd met haar man en brengt mij laat op de avond Marokkaanse koekjes en kip. Ik beken… ik eet van beide bakjes de helft.

Dinsdag

Ik moet om 8.00 uur naar de tandarts. Ik heb aardig wat gaatjes (goh, hoe zou dat toch komen?) dus ik weet dat ik de komende uren het met dit ontbijt moet doen. De cave woman in mij wil meteen een hamburger maken, maar ik hou me in en ontbijt met Turkse yoghurt, granola, bevroren kersen en kaneel.

Wanneer ik thuis kom besluit ik een fietstocht te maken met de kids. We fietsen naar de tattooshop op de Ceintuurbaan van Tycho, mijn man, waar toevalligerwijs ook de Surinaamse toko Warung Mini tegenover zit. Ik bestel een barra gevuld met bakkeljauw, extra peper en zuur en een roti kip. De barra gaat op de roti neem ik mee. Daarna nog een ijsje bij Frozz.

Thuis gekomen wil mijn man graag onze aardappels rooien. Hij maakt ze op de wijze die de Franse Katia ons heeft geleerd: met veel tijm, knoflook, de aardappeltjes in kleine blokjes en langzaam bakken. We maken er mais en kippendijen bij in een marinade van soja, mirin en honing. Later op de avond eet ik nog wat roti.

Woensdag

Mijn oudste (stief)zoon Vincent is jarig en dat vraagt om een feestelijk ontbijt. Voor de kids bak ik havermout-bananen-pannenkoekjes met rode vruchten maple syrup. Voor mezelf maak ik yoghurt met in wodka geflambeerde nectarines en perziken met een beetje noten, kaneel, suiker en vanille.

’s Middags naar de bioscoop, waar ik popcorn eet. Thuisgekomen druppelt het verjaardagsbezoek binnen. We eten taart, zingen, overladen het kind met cadeaus en kletsen bij.

Vincent wil sushi eten op zijn verjaardag, dus verplaatsen we ons naar Kokusai in Amstelveen. Het is een all you can eat concept; en dat doe ik dan ook. Ik kan het niet laten om toe nog een citoen-ijsje te bestellen… We gaan rollend naar huis.

Donderdag

Ik heb wat oud brood over dus ik maak wentelteefjes. Ik verorber er eentje met aardbeienjam. In de middag heb ik een gesprekje met mezelf dat ik echt wat gezonder/lichter moet gaan eten. Dus ik maak een Caesar salade – wél met spek.

Het werkt niet. Om 16.00 uur heb ik weer honger. Net op dat moment komt er een Surinaams broodje pittige kip mijn huis binnen gelopen. Hap, slik, weg….

Als avondeten hebben we mosselen, komkommersalade, gebakken aardappeltjes en artisjokken. Laat op de avond hebben we een afscheidsfeestje van een overleden tatoeëerder. De drank vloeit rijkelijk en dan heb ik altijd zin in een vette hap. Ik eet een broodje döner.

Vrijdag

Brak. Dat is het enige woord dat ons deze ochtend goed omschrijft. We moeten rennen want mijn oudste jongens/stiefzoons gaan weer terug naar hun moeder in Amerika. Ik snij snel wat meloen voor mezelf en geef de kids een boterham met pindakaas en jam. Dit eten we op in de auto naar het vliegveld.

Nadat we de jongens hebben afgezet breng ik Tycho naar de tattooshop. Daarnaast is sinds kort een Marqt geopend; daar haal ik wat gerookte meerval. Thuis maak ik er een tomatensalade bij. Als tussendoortje maak ik frozen yoghurt.

Aangezien ik Tycho vandaag heb afgezet moet ik hem ook weer ophalen. Hij tatoeëert een visman, die zo aardig was om haring en kibbeling mee te nemen. Ik eet een haring, geheel in stijl van zijn tattoo.

Zaterdag

Wanneer ik aan mijn kleintjes vraag wat ze voor ontbijt willen, is het vijf van de tien keer havermout. Ik doe met ze mee. Overigens gewone ouderwetse havermout met melk, boter en stroop. Daarna ga ik sporten.

Voor de lunch bak ik een uitje, tomaatje, knoflook, boerenkool, twee pepers en wat eieren. Lekker pittig! Daarbij drink ik een ijskoffie. Ik snack later wat kersen en chocoladetruffels.

Ik mis Frankrijk. Dus ik maak eend op een bedje van aardappelen en een groene salade als avondmaal. Later op de avond heeft mijn moeder avocado’s, rivierkreeftjes, mooie tomaten en mozzarella meegenomen. We maken hier twee salades van en kleden ze aan met een fantastische olijfolie, zout en peper.

Zondag

Ik ontbijt licht met een grapefruit, aangezien ik straks moet jureren in de Culy Bake Off. Bij de taartenwedstrijd eet ik van iedere taart een stukje. De hemelse brownie met gezouten karamel komt als terechte winnaar uit de strijd.

Ondanks dat ik uit elkaar plof, eet ik later nog wat gestoomde oesters en broccoli met knoflook bij New King op de Wallen.

Rond 16.00 uur belanden we bij de buren in de tuin. Ik neem mijn pompoen-tomatensoep en steaks mee. Zij maken er verse pizza bij. We borrelen tot in de late uurtjes en nemen een duik in hun zwembad.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.