Redactie
Redactie Inspiratie 14 apr 2014
Leestijd: 7 minuten

Het eetdagboek van… Brenda van Brendakookt.nl

Je ziet ze vaak in tijdschriften: eetdagboeken van (on)bekende Nederlanders. Een van onze favoriete rubrieken, maar vaak ligt de nadruk op het advies van een diëtist. Heel belangrijk, maar lekker eten en genieten, dat vinden wij bij Culy óók belangrijk! Daarom een nieuwe rubriek op Culy: “Het eetdagboek van”. Met vandaag: Brenda van Brendakookt.nl.

“Of ik voor Culy.nl misschien een week lang mijn eetdagboekje wil bijhouden? Natuurlijk! Als foodblogger is dit de eerste rubriek die ik altijd lees in tijdschriften. Sommige mensen denken inmiddels dat ik alleen ‘speciale’ dingen eet. Natuurlijk probeer ik van ieder maaltje iets lekkers te maken, maar ik kan ook ontzettend genieten van doodnormale dingen zoals een goede stamppot of een broodje bal. Alles noteren wat ik in mijn mond stop bleek aardig confronterend, maar het is gelukt!”

Maandag

’s Ochtends eerst een glas water. Daarna ontbijt ik achter de pc met een bakje geitenyoghurt met homemade granola met een handje bosbessen. Hierbij drink ik een kop groene thee (alle koppen thee die ik deze week drink zijn groene- of kruidenthee). Na het lezen van andere blogs werk ik een aantal artikelen uit voor mijn eigen blog. Voor ik rond half 11 in de auto stap naar een persevent neem ik twee crackers, eentje met gerijpte komijnekaas en één met gegrilde kipsalade. In de auto snoep ik een paar witte (pitloze) druiven.

Ik lunch op het persevent met heel veel lekkere hapjes: een paar stukjes chocolade, macarons, parmaham, gerechtjes met Irish beef en Hollandse garnalen. Daarbij drink ik twee keer een glas Dalmah thee. Je begrijpt, op dagen als deze is het leven van een foodblogger ontzettend zwaar…

Thuis krijg ik om 17.00 uur trek en neem ik een stuk focacciabrood. ’s Avonds schuif ik bij mijn ouders aan voor een bordje andijviestamp met spekjes en een slavink, met als toetje een beetje vla. Thuis kruip ik direct achter de pc om een artikel over het persevent te schrijven, tussendoor drink ik een kop thee met een biscuitje.

Dinsdag

Door het fijne nieuws dat vrienden van ons vannacht een dochtertje hebben gekregen heb ik geen tijd meer om thuis te ontbijten, ik vergeet zelfs iets te drinken. Snel giet ik geitenyoghurt in een bakje met daarop een paar lepels granola. Dit eet ik op in de trein. Op het werk drink ik een smoothie van rode biet, appel en ctiroensap, aangelengd met water.

Ik lunch met twee boterhammen met kipfilet en een halve avocado, daarbij neem ik een dadel-cranberry reepje die ik eigenlijk voor vanmiddag had meegenomen. ‘s Middags eet ik een peer. Over de gehele werkdag drink ik een aantal glazen water en groene thee.

’s Avonds maak ik een bloemkoolstamppotje die ik meteen fotografeer voor het blog. Het was de bedoeling dat ik hierna zou gaan hardlopen, maar door de spierpijn van de run van afgelopen zondag gun ik mezelf rust. Ik plof op de bank, bij de thee neem ik nog een handje druiven.

Woensdag

Ik ontbijt met een glas water met twee crackers, weer ééntje met gerijpte komijnekaas (zo lekker!) en één met gegrilde kipsalade. Daarbij drink ik een groene smoothie van spinazie met banaan, sinaasappel en bosbessen. Tussendoor neem ik op het werk een appel.

Ik lunch buiten in het zonnetje met collega’s. Mijn lunch bestaat uit restjes gekookte bloemkool en broccoli uit de koelkast verwerkt tot een overheerlijke frittata geïnspireerd op dit recept. Ik eet dit samen met een beetje rucola en geitenkaas. Een collega trakteert in de middag op lekkere homemade monchoutaart, dat laat ik niet aan mij voorbij gaan…

Ik ga eerder naar huis in verband met de verjaardag van mijn opa. Op het feestje neem twee glazen water met een handje paprikachips en een frikadelsnackje met mayo. Bij het etentje drink ik twee witte wijntjes. Ik neem een beetje tomatensoep met vier stukjes stokbrood met kruidenboter als voorgerecht. Bij het hoofdgerecht neem ik een stukje zalm, gebakken aardappeltjes, twee stukjes witlof met ham en kaas uit de oven en een stoofpeertje. Daarna ga ik los op het grand dessert.

Donderdag

Na een vreemde nacht waarbij ik veel wakker heb gelegen trakteer ik mezelf op iets lekkers (én gezonds!) namelijk de healthy banaanpannenkoekjes met bosbessen. Als je je dag met pannenkoekjes begint moet het wel een mooie dag worden, toch? Op het werk neem ik als tussendoortje de andere helft van de groene smoothie van gisteren.

Vriendlief heeft gehaktballen gemaakt, bij de lunch eet ik mijn bal tussen twee broodjes terwijl ik weer lekker met collega’s in het zonnetje zit. Rond half vier heb ik trek in iets lekkers, in mijn lade vind ik een zakje gezouten nootjes (nog een souvenir uit New York!). Deze gaat leeg.

Thuis wok ik spinazie met ui, knoflook en plakjes champignons. Dit eet ik met gekookte quinoa, tomaatjes en een stukje zalm. Na het eten neem ik een schaaltje vanillevla. ’s Avonds pak ik mijn rust op de bank met een paar afleveringen van een serie. Mijn lief, thee en paaseieren houden mij gezelschap.

Vrijdag

Ik ontbijt met warme havermout van amandelmelk met stukjes appel, havervlokken, kaneel en een beetje honing. Daarna kruip ik achter de pc om de administratie te doen. Rond 10 uur neem ik twee crackers met het vaste recept van deze week: het laatste beetje gegrilde kipsalade en de komijnekaas.

Daarna boodschappen doen en lunchen met een vriendinnetje: we halen een lekker broodje bij de slager. Ik neem een bruine pistolet ‘tonno friceau’, met fricandeau en tonijnmayonaise, kappertjes, rode ui en olijven. Ik drink er een jus d’orange en een beker thee bij. Na het broodje eten we meteen de appel-notenkoek die we bij de bakker hebben gehaald.

Einde van de middag kook ik weer een recept voor mijn blog, deze keer taco’s met kip en sperzieboontjes. Na het eten ben ik verzadigd, op kraamvisite sla ik de plak cake met roze muisjes af en ik drink een paar koppen thee.

Zaterdag

Als ontbijtje neem ik havermout van amandelmelk met een banaan en een beetje kaneel. Hierbij drink een beker thee en een glas water.

Na een heerlijk rondje hardlopen met een vriendin is het alweer tijd voor de lunch. Ik maak een groene smoothie van mango met andijvie en twee pitabroodjes van de grill één met geitenkaas en tomaat en de andere met geitenkaas, honing, bosbessen en pijnboompitjes. Daarbij drink ik ook een kop thee.

Er liggen nog twee overrijpe bananen op de fruitschaal, daarvan besluit ik ’s middags mijn allereerste bananenbrood te bakken. Buiten in het zonnetje geniet ik van een glas munt-gemberthee en de eerste plak van het bananenbrood.

Als avondmaaltijd eet ik vier spring rolls met rauwe groenten en kip met daarbij een limoensausje. Als toetje nemen we Ben en Jerry’s Greek Frozen Yoghurt in de smaak aardbeien shortcake.

Bij vrienden drink ik ’s avonds een aantal glazen witte wijn met water ernaast. Tijdens het spelen van spelletjes verdwijnen er een paar handjes chips en teveel plakjes worst en stukjes kaas met mosterd in mijn mond.

Zondag

Ik ontbijt met twee crackers, eentje met kaas en eentje met pindakaas en XXL hagelslag. Wat een verwennerij op de zondagmorgen! Daarna stap ik in de auto naar Amsterdam, bij een vriendinnetje staat een lekkere brunch voor me klaar. Ik neem een halve pistolet met roomkaas, kip en tomaat en de andere helft met roomkaas en gerookte zalm. Daarbij drinken we een smoothie van rode kool met appel en kersen (aparte combinatie, maar wel erg lekker) en twee koppen kruidenthee.

Daarna gaan we naar de Amsterdamse Sunday Market. Zonde dat we al gegeten hebben, want er is zoveel lekkers te vinden! Ik snoep bij een paar kramen wat kleine dingetjes (stukjes truffel en wat nootjes). We genieten van heerlijke kokosmacronen, ik neem er een met witte chocolade en een halve met gember en peper. Terug bij het vriendinnetje nemen we nog een kop thee en trakteer ik op bananenbrood.

Thuis beland ik voor de tv en dineren we met een opgewarmd kommetje knolselderijsoep en een Thai Chicken Pie van de Sunday Market. ’s Avonds bij de thee neem ik nog een gevulde koek van de bakker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.