Redactie
Redactie Inspiratie 26 aug 2012
Leestijd: 1 minuut

Gerechten bestellen op basis van geur; het kan met het ‘Odor Menu’

Ruiken is erg belangrijk voor de smaakervaring, de geur van een gerecht kan je doen watertanden of juist doen huiveren. Wanneer je in een restaurant je keuze wil maken, baseer je dat vaak alleen op de naam en beschrijving van gerechten, of soms met behulp van afbeeldingen. Dat kan beter, zo vonden designers Liu Jie, Wen Ho & Liu Dongming. Daarom creëerden zij een ‘Odor Menu’. Een menukaart met geuren.

door Rosa Rolvink

Het idee is oorspronkelijk bedoeld voor blinde mensen en geeft de gerechten dan ook weer in braille. Voor blinden is bestellen in restaurants vaak geen eenvoudige zaak met als enige optie het laten oplezen van de gerechten door een tafelgenoot. Een kaart met braille vormt voor deze groep mensen vanzelfsprekend een vooruitgang. Groot pluspunt voor iedere horecabezoeker is het feit dat het apparaatje ook de geuren van gerechten weergeeft. Dit zorgt voor een extra dimensie bij het bestellen van eten. Zo zou je op basis van geur kunnen beslissen welke curry je in een Indiaas restaurant bestelt, of welke wijn je graag bij een diner wil drinken.

Het apparaatje dat de menukaart vervangt geeft in braille de naam van het gerecht weer en kan dan desgewenst de geur ervan produceren. Het systeem bevat olfactorische (=reuk) bio chips om dit mogelijk te maken. Met twee pijltjesknoppen kun je het hele menu doorlopen. Nu maar afwachten of we over 10 jaar allemaal op deze wijze ons eten bestellen!

odor_menu2odor_menu4Odor-Menu-51odor_menu335c4066e7d85ce66db2aee09ce6bc988

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.