Redactie
Redactie Inspiratie 5 aug 2014
Leestijd: 6 minuten

Exclusief interview met Nigella Lawson, Anthony Bourdain & Ludo Lefebvre van The Taste

The Taste, de kookshow met Nigella Lawson, Anthony Bourdain en de Franse chef Ludo Lefebvre, wordt vanaf deze week ook in Nederland uitgezonden bij 24Kitchen. Vandaag lees je op Culy.nl een exclusief interview met de drie juryleden.

Kunnen jullie ons uitleggen waar de show over gaat?

Nigella: We proeven al het eten blind en krijgen daarbij van elke kok maar één hap op een lepel. We weten niet wie wat heeft klaargemaakt. We hebben geen idee of het is bereid door een amateur kok, een professional of iemand uit de catering. Dat blijft de hele competitie zo. Je kunt dus zomaar iemand uit je eigen keuken elimineren, iemand uit je mentorgroep. We beoordelen dus echt alleen maar op het eten.

Anthony: Je vertelt een heel verhaal in één hap eten. Dat verhaal kort en krachtig kunnen vertellen zonder het te overcompenseren of belangrijke zaken weg te laten, is een aanpassing die de koks zullen moeten maken. Maar het biedt ook gelijke kansen voor professionele koks en amateur koks. Techniek is niet zo belangrijk en de presentatie al helemaal niet.

Nigella Lawson: Er gaan vaak juist alarmbellen rinkelen als het lijkt alsof iemand al zijn tijd heeft besteed aan de presentatie van een gerecht.

Soms hebben jullie binnen het panel ook wel eens een conflict wat bijdraagt aan de kracht van het programma. Is dat leuk?

Nigella: Ja, zeker. Ik ben eraan gewend; ik kom uit een groot gezin met broers en zussen die mij plaagden, verveelden of vermaakten zoals hen dat uitkwam. Het belangrijkste is dat we elkaars meningen respecteren. Ik geloof niet dat een onenigheid ooit buiten de studio is blijven bestaan. Maar natuurlijk bots je weleens als je iemand verdedigt in wie je echt gelooft en diegene wordt aangevallen. We kunnen best gemeen worden.

Anthony: Waar kun je nou leuker over bekvechten dan over eten? Als we met zijn allen uit eten zouden gaan, zouden we waarschijnlijk een levendige discussie krijgen over een bepaald aspect van dat eten. Het is erg leuk om met Ludo over eten te discussiëren, omdat het bij hem zo diep zit.

Nigella: Zelfs als Ludo tegen mij schreeuwt, zo grof als hij zijn kan, blijft hij zo charmant en sympathiek, dat ik niet echt boos op hem kan worden.

Als jullie na een opname samen uit eten gaan, slaat dan bij de kok de schrik om het hart als hij ziet aan wie hij zijn gerechten moet voorzetten?

Nigella: Wij komen niet in dat soort restaurants. Toen we opnamen maakten in Los Angeles, hebben we een fantastische Koreaanse barbecue gehad. Er zit nogal iets decadents in het de hele dag bezig zijn met een programma over eten en dan ‘s avonds een enorme maaltijd te nuttigen.

In al dit soort shows zit een vervelend jurylid. Wie is de Simon Cowell in jullie panel?

Anthony: Ik denk altijd dat ik een sympathieke, aardige, warme, schattige kerel ben en ik probeer altijd beleefd te zijn. Ik snap dat deze mensen met hart en ziel koken. Dat gezegd hebbende zijn er een aantal gevoelige onderwerpen die mij kwaad maken. Ik voer geen act op, ik probeer niet de bad guy te zijn, maar er zijn bepaalde voedselcombinaties die mij zo tegenstaan, vooral als ze van een getalenteerde professional komen die beter zou moeten weten, dat ik me persoonlijk buitengewoon verraden voel en dan word ik wel eens onvriendelijk.

Nigella: Zo ben ik niet, maar ik vind het wel leuk als Tony tegen iemand zegt: “Ik weet dat mensen zeggen dat je je droom moet volgen – niet doen!”. Maar we willen mensen niet kleineren of vernederen.

Ludo Lefebvre: Als iemand je iets smerigs te eten geeft, moeten we ze wel de waarheid zeggen.

Jullie krijgen van alle deelnemers een hap eten om te proeven – krijgen jullie ook wel eens een hap voorgeschoteld die echt niet te eten is?

Alle drie: Jazeker!

Nigella: Zeker tijdens de audities. We hebben angstige momenten beleefd.

Anthony: We hebben professionals gehad die in de spotlights de meest verbazingwekkende black-outs kregen of iets probeerden dat in 1989 misschien nog wel werkte, maar het absolute tegendeel was van wat we nu willen.

Nigella: Of ze hebben een concept dat er op zich goed uitziet, maar geen lekker eten oplevert.

Nigella Lawson: Als je gulzig bent, wil je altijd lekker eten hebben.

Zijn er dingen die jullie echt niet lekker vinden waardoor iemand in het nadeel is als degene dat toch in zijn gerecht gebruikt?

Nigella: Ik houd niet van groene paprika en tenzij je Hongaars bent, heb je die ook niet nodig. Maar als de smaak me bevalt, zal ik de kok niet wegstemmen omdat hij groene paprika heeft gebruikt. Ik eet echt alles, maar groene paprika is het enige dat ik niet lust en niet te versmaden vind.

Anthony: Ook al vind ik iets niet echt lekker ik eet het wel op. Als kok doe je dat voortdurend. In een restaurant zal ik waarschijnlijk nooit St. Jacobsschelpen bestellen, maar ik moet wel degelijk weten hoe ik ze moet klaarmaken en serveren. Ik denk dat dat voor iedereen geldt die op welk niveau dan ook kookt.

Ludo: Ik lust alles. Echt waar. Ik weet niet of ik Engels eten lust, want dat ken ik niet.

Nigella: Ik heb jou bij de lunch een “spotted dick” aangeboden. En laatst vond je de “fish and chips” ook lekker.

Anthony: Heb je ooit gefrituurde haggis met currysaus gegeten?

Ludo, Anthony, wat vinden jullie van de Britse keuken?

Anthony: Mijn favoriete restaurant van de wereld is in dit land: St. John. Ik ga Ludo daar zo snel mogelijk mee naartoe nemen. Ik vind het geweldig daar; ik kom er al heel lang. Ik hou van Engels eten, mits het goed bereid is.

Ludo: Ik heb veel gereisd en in veel driesterren-Michelinrestaurants gegeten, en de beste maaltijd van mijn leven heb ik in dit land gehad. Dat was in 2005 bij The Fat Duck. Het was fantastisch. Het is heel lastig voor mij, als Fransman, om dat te moeten zeggen. Londen is een geweldige stad met veel geweldige koks en goede restaurants.

Als jullie na een dag hard werken thuiskomen, wat is dan jullie makkelijk te bereiden, heimelijke eetgenoegen?

Ludo: Cheerios met melk.

Anthony: Als ik hier ben: een glas Guinness en een sinister meat pie.

Ludo: Nou, hier zou ik zeggen een glas bier en wat fish and chips.

Anthony: Thuis: een heel slechte kaasmacaroni. Echt, gênant slechte kaasmacaroni. Zoals de kaasmacaroni bij de KFC. Dan zet ik mijn capuchon op en sluip ik naar binnen. Heerlijk smerig. Kleffe hotdogs of een goede, vette hamburger.

Nigella: Ik doe nooit stiekem over mijn eetgenoegens. Ik vind dat je je alleen schuldig zou moeten voelen als je het niet lekker vindt.

The Taste UK: vanaf 4 augustus elke werkdag om 19.00 uur op 24Kitchen.

The Taste US: vanaf 18 augustus elke werkdag om 19.00 uur op 24Kitchen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.