Redactie
Redactie Boodschappen 7 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Een kijkje bij Stadsbranderij Eindhoven

Eindhoven heeft sinds een paar maanden z’n eigen Stadsbranderij – voor koffie, voor alle duidelijkheid. Het is even zoeken, maar in de Bergstraat, tussen de Grote en Kleine Berg, en dan tussen twee huizen (14a), door een gangetje, daar staat -ie dan: Eindhovens enige en echte Stadsbranderij.

door Wilbert, onze culinaire levensgenieter

Een uiterst sfeervol pandje waar een mengeling van versgeroosterde, versgemalen en versgezette koffie je tegemoet komt. Hier in dit karakteristieke, bijna 200-jaar oude pandje, eens de opslag van Mennen en Keunens’ luciferfabriek, roosteren, verkopen en schenken de Bean Brothers hun eigen koffie.

Arjan is één van de oprichters van die Bean Brothers en sinds 2009 hebben meerdere brothers (én sisters) die zijn passie voor koffie delen, zich aangesloten. ‘We make Coffee’ is hun eenvoudige maar duidelijke slogan. Het is wat ze doen: koffie inkopen, roosteren, proeven, verkopen en serveren. Want wil je kwaliteit, dan controleer je de hele keten.

Het begint met ‘eerlijke’ koffie. Koffie waar telers een faire prijs voor krijgen. Arjan loopt naar de wand waar zakken koffiebonen uit verschillende landen staan en komt met een handje groene bonen uit Brazilië terug.

“Een perfecte kop koffie begint met een goede boon.” legt Arjan uit. “Wij kopen alleen de zogenaamde Specialty Coffees. Groene bonen die in het land van oorsprong een q-grading krijgen, een onafhankelijke bevestiging van kwaliteit die echt kan worden beschouwd als de ‘specialty’-standaard. Koffie die voldoet aan de normen voor groen, geroosterd, en cup-kwaliteit.”

Het ‘verslavende’ van koffie is dat je er steeds nieuwe, interessante dingen aan ontdekt. – Arjan van der Hoek, Bean Brothers

Met koffie bezig zijn is een continue ontdekkingstocht. Arjan heeft een monsterzakje met koffie uit Kenia voor zich. “Kijk, dit zijn peaberries. Eigenlijk een mislukte boon, een speling van de natuur. Normaal zitten in de vrucht 2 bonen die tijdens het rijpingsproces tegen elkaar drukken waardoor de karakteristieke vorm van een koffieboon ontstaat. De peaberry is een boon die alleen in de bes zat en daardoor meer ruimte had en een beetje rond is gegroeid. Hier kun je onwaarschijnlijk lekkere koffie van maken.” Hieruit spreekt kennis en zelfverzekerdheid, weten hoe je het beste uit een boon haalt.

De Bean Brothers, aanvankelijk gestart om op festivals en evenementen een goede kop koffie te schenken, bedienen vooral de zakelijke markt en nog steeds is het in opdracht serveren van hun zelf geroosterde koffie, op beurzen, tentoonstellingen en congressen, ook internationaal, een van de kernactiviteiten. Daarnaast leveren zij hun koffie aan de horeca en steeds vaker kwam de vraag of je hun zelfgebrande koffie ook kon kopen.

Dat alles heeft nu een vaste plek gekregen in Stadsbranderij Eindhoven. In de Stadsbranderij wordt die koffie geroosterd en kun je nu ook de koffie van de Bean Brothers proeven én kopen. En omdat alle Bean Brothers (én Sisters) diezelfde koffie-tic hebben, vertellen ze je graag alles wat je over koffie wil weten. En met liefde en zorgvuldigheid zetten ze in de dit sfeervolle pandje ook een kopje koffie voor jou.

De Stadsbranderij, Bergstraat 14a in Eindhoven, is open van donderdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Lees meer over deze bijzondere koffiemakers op: www.stadsbranderij.nl of www.beanbrothers.nl en op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.