Redactie
Redactie Drinken 21 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Wijnliefhebbers opgelet: Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Vandaag (de derde donderdag van november) is traditioneel de dag dat de Beaujolais Primeur/ Beaujolais Nouveau weer te koop is. Jaren terug was dit een echte happening. Een goed uitgevoerd marketingconcept als je het mij vraagt…

Ik herinner me nog van zo’n 12 jaar terug, dat ik en route was in de Beaujolais net vóór de ‘déblocage’ (het officieel vrijgeven van deze wijn). Bij een bevriende wijnboer mocht ik zijn Beaujolais Primeur proeven, maar deze fles (of een andere) mocht onder géén beding zijn wijnkelder uit.

Intussen is er veel gebeurd met deze wijn. Het snelle geld heeft de kwaliteit geen goed gedaan. Zuurtjeswijn of limonadewijn zijn geen kwalificaties waar je blij van wordt, toch? Want snel was en is het. Nauwelijks 3 maanden na de oogst, kan de samengeperste en sterk gefilterde druif al gedronken worden. Het is een snel en bijzonder procedé.

Hoe gaat dat dan…?

In het heel simpel en kort: de druif Gamay wordt met al zijn soortgenoten in een afgesloten vat gestopt. De onderste druiven worden onder deze druk gekneusd en het sap dat vrijkomt begint langzaam te gisten. Hierbij komt koolzuurgas vrij. Dit stijgt naar boven en geeft extra druk aan alle druiven die daardoor ook gaan gisten. Daarna persen, nog kort verder gisten, zeer sterk filteren (om nagisting te voorkomen) en klaar is Primeur, alias Nouveau.

Het resultaat: op zijn best een jonge wijn, vol fruit die ook jong gedronken moet worden. Zeg voordat de zomer begint. Maar zoals gezegd, de kwaliteit is er niet beter op geworden. Alhoewel er ook steeds meer wijnboeren zijn, die het imago van deze wijn door hard en zorgvuldig werken willen verbeteren. Of dat zo is, kunnen we alleen proefondervindelijk vaststellen.

Mijn tips:

Waar? De Beaujolais Nouveau is op vele plaatsen te koop. In supermarkten, slijterijen en online. Voor een gemiddelde prijs van rond de 7,50 euro, denk ik.

Hoe de kwaliteit zal zijn, is lastig te zeggen. Er zit nog veel kaf onder het koren en voor dit jaar geldt extra: late bloei (daar had de hele natuur last van) en veel wisselingen in temperatuur in de Beaujolais. Dus: koop op meerdere plaatsen een flesje, vergelijk, kies en koop er dan meer van.

Drinktemperatuur: koel; zo tussen de 12 en 14 graden.

Waarbij? Niet bij de open haard, maar bij een frisse salade drinken.

Toevallig binnenkort naar de Beaujolais? Er zijn ruim 100 ‘festivals’ in die regio om mee te feesten. De bekendste is Les Sarmentelles in Beaujeu.

10713924783_c3b596f69c_b

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.