Redactie
Redactie Drinken 22 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino vertelt: wijnglazen bij het kerstdiner

Wat is mooier dan een feestelijk gedekte tafel met een keurig rijtje wijnglazen? Schone wijnglazen welteverstaan met de juiste vorm en in de juiste volgorde gedekt. Ik geef je graag een aantal tips.

· Ruik aan de glazen als je ze uit de kast haalt. Een muffe geur? Was de glazen in heet water zonder zeep. Goed afspoelen met koud water en ondersteboven laten drogen. Gebruik daarna een ‘wijn-opwrijfdoekje’’ (gewoon linnen doekje) en schoon is Kees.

· Wat zijn juiste glazen? Let’s keep it simple. Een goed wijnglas is kleurloos en heeft de vorm van een gesloten tulp, dus met een naar binnen toelopende bovenzijde; de geur van de wijn komt zo het beste tot zijn recht. Met een voldoende lange steel, zodat we de temperatuur van de wijn niet opwarmen met onze handen.

Champagne

· Hoeveel glazen hebben we nodig? Om te beginnen een glas voor het aperitief. Bijvoorbeeld een flûte (dan blijven de belletjes mooi behouden) voor de champagne. Dat is een. Dan een glas voor de witte wijn. Dat is twee. Vervolgens een glas voor de rode wijn. Deze is groter dan die voor de witte, om de wijn voldoende zuurstof te geven zodat de smaak zich mooi kan ontplooien. Dat is drie. Een glas om het dessert te begeleiden. Dat is vier. Uiteraard een glas voor het broodnodige water. Dat is vijf. Geen kerstdiner zonder een digestief om mee af te sluiten. Kies hier wel de juiste vorm voor, want een cognacglas is anders dan een eau-de-vie-glas of een portglas.

· De juiste dek-volgorde. Plaats de glazen rechts boven het bord. Het glas voor de eerste wijn het meest rechts. Het waterglas staat voor het meest rechtse glas of achter de wijnglazen. Je kunt er voor kiezen om het glas voor de dessertwijn pas neer te zetten bij het inschenken. Uiteraard geldt dit sowieso voor het digestiefglas. En haal de glazen weg die hun rol hebben gespeeld.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.