Redactie
Redactie Drinken 11 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Mr. Vino kiest dé barbecue wijn van 2016

We zijn weer volop aan het barbecuen, ook al regent het deze zomer nét even te vaak. Maar dan komt ook de vraag: wat drinken we daarbij? Onze wijnkenner Mr. Vino vertelt het je en kiest dé barbecue wijn van 2016.

Of we van nat, nat, nat naar heet, heet, heet gaan is nog de vraag; wel wordt het de hoogste tijd om de BBQ uit het vet te halen, evenals de vereisten: kolen, gas of elektrisch.

Maar wat we daarbij drinken, da’s echt lastig. Er kunnen immers vele gerechten op de barbecue. Eigenlijk is het dezelfde lastige vraag als: ‘welke wijn bij een kaasplateau?’ Dus we gaan keuzes maken.

We gaan voor vlees op de BBQ (in meerdere gedaantes) en proeven daarbij uitsluitend rode wijnen van uiteenlopende druivenrassen. Dus… wie mag zich dé Culy-BBQ rode wijn van 2016 noemen?!

De verkiezing van dé barbecue wijn 2016

Op de proeftafel stonden rode wijnen van verschillende druivenrassen, vanuit de gehele wereld en van diverse jaargangen. Ook de geur hebben we een rol laten spelen.

Immers, de sfeer van barbecuen (en de geur van rook) heeft invloed op de hele smaakbeleving. Wederom in samenwerking met mijn amateur-kookclub zijn alle gerechten bereid, beproefd en bedronken.

Sommige wijnen waren te zwaar en overheersend, sommige te licht/zurig. En passend bij meerdere uiteenlopende bbq-gerechten bleek dus echt lastig.

Maar goed, een winnaar is er gekomen. Met twee goede secondanten, én als klap op de vuurkorf een heuse runner up! Een verrassende wijn uit een verrassend land…

En de winnaar is…

Met discussie, met argumenten, en uiteindelijk unaniem is als terechte winnaar van de barbecue wijn 2016 uit de bus gekomen: de Beringer Zinfandel 2013 uit Californië.

Door zijn zachte, maar toch volle, intense smaak rijgt deze wijn de BBQ-smaken als een mooie ketting aan elkaar. Nergens echt overheersend en ook nergens onderdanig.

Te koop voor € 9,65 bij webwinkels en wijnspeciaalzaken; kijk hiervoor op www.orbwijn.nl voor namen en adressen. Noem het toeval dat een Amerikaanse wijn onze BBQ-verkiezing wint.

En de nummer 2 en 3?

De nummer 2: de Cruz Alta Malbec 2014 uit Argentinië. Een volle wijn en toch fruitig. Van dé druif uit Argentinië: de Malbec. Past dus bij meer gerechten dan Argentijns vlees blijkt wel. Te koop bij Grapedistrict voor € 8,99.

En de nummer 3: de Tussock Jumper Pinot Noir 2014. Geen uitgesproken Pinot Noir smaak, maar zachter. Deed het beter bij de wat lichtere BBQ-gerechten, maar bleef wel overeind bij de ‘zwaardere’. Te koop bij de Jumbo voor € 6,49.

Een stiekeme nummer 4 is verrassend: een wijn die niet alleen als vloeistof maar ook als gespreksstof dient tijdens de BBQ. De Tbilvino Saperavi 2014 uit (je leest het goed) Georgië. Weliswaar krachtig, maar niet té overheersend. Van een druif die alleen daar groeit en intens fruit in je glas brengt. De nominatie: runner up is passend. Te koop bij www.anderewijn.nl voor € 11,50.

Santé.

Voor het ter beschikking stellen van de geproefde wijnen bedanken wij TOT PR, Pitch PR, Grapedistrict, Wijnkoperij van Bilsen en Anderewijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.