Redactie
Redactie Drinken 9 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijk wijngebied: de Languedoc-Roussillon

Ik ben dol op Zuid-Frankrijk. Meer specifiek de Languedoc-Roussillon regio. Nog specifieker het gebied tussen Nimes en Perpignan. Mediterraans, zon, badplaatsen én een interessant achterland. Menig Nederlander geniet hier van zijn zomervakantie.

Maar… dit is niet alleen een vakantiegebied. Het is steeds meer een gebied waar mooi gemaakte wijnen vandaan komen.

Werken aan kwaliteit

Jarenlang stond dit gebied bekend als dé plek van de bulkwijn. Grote opbrengsten, eenvoudige wijnbereiding. Grote halen, snel thuis, zeggen we dan.

Maar meer en meer is ook hier het besef gekomen dat kwaliteit het wint van kwantiteit. Steeds meer deelgebiedjes krijgen de hoogste kwalificatie (appellation d’origine contrôlée, ook wel AOC of AC). En maar liefst 1200 onafhankelijke producenten en 230 caves coöpératives hebben zich verenigd in de kwalificatie: Pays-d’Oc IGP (voor de alles-willen-weter: dit staat voor Indication Géographique Protégée).

Dat is minder streng dan AC, maar met voldoende regeltjes voor prima kwaliteit; en geen overvloed aan regeltjes om te kunnen experimenteren. En dat spreekt mij aan.

Collectie

Om het overzichtelijk te houden wordt er elk jaar een internationale jury opgetrommeld. Met als resultaat een Pays d’Oc IGP Premium Collection 2016. En in deze ‘collectie’: 21 wijnen die als de besten worden beschouwd. En het voor ons makkelijk maakt om het ‘kaf’ van het koren te scheiden.

Variatie

Dit wijngebied is groot maar tegelijkertijd wel overzichtelijk. Heldere etiketten op de fles waarbij nagenoeg altijd ook de druif (druiven) wordt vermeld. En ik schreef het al vaker: leer je de druif kennen qua smaak, dan wordt het wijnleven een stuk aangenamer.

De meest gebruikte druiven hier zijn: voor wit de Chardonnay, Semillon en Grenache Blanc en voor rood zijn dat Syrah, Grenache en Pinot Noir. En de variatie is zodanig dat bij elk gerecht dat je wilt gaan bereiden er wel een passende wijn is.

Daar drinken, maar ook hier

Herkenbaar? Dat wijn die je op vakantie drinkt en vervolgens meeneemt naar huis, beduidend minder smaakt. Ik denk dat zeker de wijnen uit deze collectie een uitzondering daarop zijn.

Overigens, deze wijnen zijn ook te koop in Nederland. Zo dronk ik de Domaine de la Baume, gemaakt van de druif Syrah. Heerlijk bij bijvoorbeeld wild. Op diverse plekken in Nederland te koop voor rond de 8,50 euro.

Liefhebber van een mooie combi van rond en strak (bij een aangeklede salade of vette vis)? Domaine Gayda heeft een bio-wijn van de Chenin Blanc die me aangenaam verraste.

Dus naast de voorpret voor de komende zomervakantie kan ook de vakantiewijnvoorpret beginnen. Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.