Nooit meer poeder uit een zakje: met deze verhoudingen maak je thuis barista-waardige chocomelk
Je feed mag dan ontploffen van de drankjes met ubeschuim of matchawolken, wat ons betreft zijn ouderwetse klassiekers net zo lekker. Chocomelk bijvoorbeeld! Kinderlijk, horen we je denken? Niet als je ’t goed maakt.
Slinger die kerstfilm dus maar vast aan en hijs jezelf in die kerstpyjama: met deze info maak je de chocomelk van je leven.
Basisverhoudingen chocomelk
Chocomelk kun je maken van chocopoeder, maar bij Culy houden we van het echte werk. Voor de lekkerste chocolademelk kiezen we daarom toch echt voor chocolade, niet voor iets wat erop lijkt uit een zakje. Qua basisverhouding kun je 250 ml melk met 50 gram chocolade aanhouden, maar voel je vrij om de chocolade de hoogte in te sturen als je houdt van intense smaken.
De chocolade verdeelt zich het makkelijkst wanneer je ‘m in gelijke stukjes hakt. Doe dit dus even of – nog beter – gebruik chocoladedruppels (tip: chocoladedruppels kun je makkelijk online bestellen en blijven lang goed.). Welke soort chocolade je wil gebruiken? Up to you. Persoonlijk vinden we een mix van donker en melk óf van melk en wit het lekkerst. En is lekker dan toch de graadmeter, kies dan voor volle (plantaardige) melk of eventueel halfvolle melk.
Basisrecept chocomelk
Ingrediënten klaar? Dan heb je twee opties:
- In de magnetron: neem er een grote (!) hittebestendige mok bij en verwarm 1 minuut op 600 à 700 watt. Haal eruit en roer goed. Verwarm vervolgens in stappen van 20 seconden, tussendoor roerend, tot de chocolade volledig gesmolten is en de melk warm genoeg is om te drinken.
- In een pannetje: verwarm de melk in een klein steelpannetje op laag tot medium vuur. Zodra de melk goed warm is en er stoom vanaf komt (niet laten koken), voeg je de chocolade toe. Haal het pannetje van het vuur en roer rustig tot de chocolade volledig gesmolten is. Belangrijk hierbij is dat je de melk niet laat koken, wees daar alert voor!
Persoonlijk zweren we altijd voor het gebruik van een pannetje voor chocomelk. Niet alleen is dat zo gepiept, je hebt ook veel meer controle over de temperatuur van de melk.
Varianten op chocolademelk
Zin om ‘m naar een hoger niveau te tillen? Zoals met veel zoetigheid loont het ook hier om een klein snufje zout toe te voegen – voor volwassenheid en voor diepte. Begin met een minimaal mespuntje, proef eerst en voeg daarna pas meer toe mocht je willen. Heb je een handopschuimertje liggen? Door de hete melk kort op te schuimen wordt ‘ie extra luchtig en lekker.
Ook iets om mee te experimenteren: voeg specerijen als steranijs en/of een kaneelstokje toe tijdens het verwarmen van de melk. Melk heeft de eigenschap om razendsnel smaken op te nemen dus de korte opwarmtijd voor chocomelk is vaak al genoeg om aroma’s te onttrekken. Ook een beetje sinaasappelrasp (geschaafd met een dunschiller) is hier een goed idee.
Verder zie je wel ‘ns varianten met een shot espresso (hou je vooral niet in) of een scheutje amaretto of rum. Wel slagroom aan niet? Ook dat is aan jou. Wij zijn van het idee dat áls je dan zondigt, je het meteen maar goed kunt doen ook. Al vinden we marshmallows in de melk misschien wel lekkerder dan room erop.
De beste recepten met chocomelk
Bij Culy hebben we inmiddels al heel wat lekkere chocomelkrecepten verzameld. Vooral Culy’s Ogechi is hier een kei in: haar witte chocolademelk met marshmallows matcha werd onze nieuwe winterobsessie en ook xocōlātl is een blijvertje in ons repertoire geworden.
Dat laatste is een pittige chocolademelk met chilipoeder, kaneel en vanille en moet je gewoon eens maken deze winter. Liever wat gezonder? Met cashewnoten en dadels schijnt het ook te lukken. En verder? Door een bijna lege pot Nutella te vullen met hete melk en dan te schudden ontstaat een makkelijke manier voor chocolade-hazelnootmelk. Ook weer behoorlijk briljant.
Onze populairste artikelen van deze week:
- Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
- Jamie Oliver verklapt simpele truc: zo blijft je aardappelpuree uren warm zonder uit te drogen
- Goddelijke knoflooksoep maken (met 6 bollen knoflook!)
- Lemon posset (een toetje van citroen gevuld met room)
- Supersnelle tomatensalsa maken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2FPittige_chocolademelk_header.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FWitte_chocolademelk_met_matcha_1.jpg)