Redactie
Redactie Drinken 21 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Alles over tea pairing (en hoe dit dit thuis te doen)

De tijd dat alleen een wijnarrangement bij een menu paste, is voorbij: tegenwoordig kan dit ook met cocktails, bier en zelfs met thee. Tijd om eens kennis te maken met het fenomeen ‘tea pairing‘ en vooral te leren hoe je dit heel makkelijk thuis kunt doen.

We vroegen Annemieke van de online theewinkel vrouwtje-theelepel.nl, een echte theeleut én kenner, naar haar tips.

Tea pairing is het combineren van thee met je maaltijd, zoals we dit ook al kennen met wijn. Als begeleider tijdens en tussen verschillende gangen en smaken. Het combineren van thee met gerechten, hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Eigenlijk volgt thee dezelfde ‘regels’ die we ook al kennen van wijn. Het gaat om de body, smaak, zuurgraad en textuur.

In het kort kun je stellen dat de lichtere theesmaken zoals witte en groene thee erg te vergelijken zijn met de combinaties die je zou maken met witte wijn. De zwarte theesmaken zijn dan weer erg gelijk aan de combinaties die gemaakt worden met rode wijn.

Bron: Flickr

Verrassende combinaties

Een goede manier om te starten met het combineren van thee en eten is te kijken naar gerechten uit een bepaalde regio en deze te koppelen aan een thee uit dezelfde regio. Zo gaan zeevruchten heel goed samen met een Japanse of Chinese sencha thee, maar ook heerlijk met een lichte Oolong thee.

De combinatie rijstgerechten met groene thee voelt en smaakt ook als een hele natuurlijke combinatie. Probeer bijvoorbeeld bij pittige gerechten zoals curry’s een jasmijnthee, een ideaal stel.

Eet je een stevige maaltijd, met bijvoorbeeld gevogelte of vlees, waarbij je veel boter of olie gebruikt, serveer dan een Chinese Pu-erh thee, deze gaat niet alleen heel goed samen qua smaak, maar helpt ook een handje bij de spijsvertering.

Bij desserts, warm of koud, kun je ook zeker thee schenken. De smaak van een Earl Grey komt perfect tot zijn recht in gerechten waar citroen de boventoon voert. Lemon cheesecake en een Lady Grey gaan ook fantastisch samen.

Uiteraard doen alle chocoladetoetjes het uitstekend met muntthee, hoewel je hier ook een goede fruitige thee (denk aan aardbei, kers of sinaasappel) voor kunt gebruiken.

Je kaasplankje met een blauwschimmelkaas en een Lapsang Souchong thee is echt een killer combinatie. De warme thee maakt dat je de kaas als heel prettig in je mond ervaart. Het rokerige karakter van de Lapsang Souchong zorgt er daarbij voor dat de blauwschimmel goed naar voren komt. Hetzelfde doet een Darjeeling thee met een camembert.

Koken met thee

Ook heel leuk is het koken met thee: dat gaat nog een stapje verder dan alleen de pairing.

Bij een feestelijke maaltijd start ik graag met een aperitief. Er zijn heerlijke kant-en-klare dranken die je zo kunt serveren, maar leuker is natuurlijk wanneer je er een eigen twist aan kunt geven. Probeer bijvoorbeeld eens de combinatie wodka en thee. Het maakt hiervoor niet zoveel uit welke smaak thee je neemt, kies vooral wat je lekker vindt. Zelf ben ik een fan van groene thee met wodka.

De losse thee doe je met behulp van een thee-ei of T-Sac in de wodka. Laat dit ongeveer 15 minuten trekken, zoals je ook bij een ‘gewoon’ kopje thee zou doen. Serveren in een mooi glas, en proost!

Bron: Flickr

Recept: Flespompoen met rooibos

Heel makkelijk te maken, en o zo lekker! Verwarm de oven voor op 220. Smelt in een pannetje ongeveer 25 gram roomboter met daarin 1 eetlepel rooibosthee. Zodra de boter gesmolten is, haal je het pannetje van het vuur en laat je de rooibos nog 10 minuten trekken. Daarna zeef je de boter met een fijne zeef, zodat je de thee eruit haalt.

Snijd ondertussen een flespompoen in dunne plakken/stukken en leg deze op een ingevette bakplaat. Bestrijk de pompoen met de rooibos-boter, bestrooi deze met een mengsel van zout en rooibos (ongeveer 1 theelepel) en zet ongeveer 25 minuten in de oven. Serveer met wat bieslook.

Recept en beeld: The Breakaway Cook van Eric Gower

Meer tips nodig? Check dan eens vrouwtje-theelepel.nl of stel je vragen over thee(combinaties) aan @vrwtjetheelepel via Twitter.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.