Redactie
Redactie Inspiratie 28 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Nostalgisch en weer helemaal hip: emaille servies

Emaille servies is weer helemaal hip! Vroeger bestond de halve servieskast uit emaille, maar het materiaal is een tijd van het toneel verdwenen, afgezien van cadeautjes van onze oma’s. Nu is emaille weer helemaal terug.

Wat is het?

Emaile is een laagje van glas dat ter bescherming of als versiering op metaal en aardewerk wordt aangebracht. Op aardewerk wordt het meestal glazuur genoemd. Het woord emaille komt oorspronkelijk van het Germaanse woord smeltan, wat smelten betekent. Later werd hier in het Frans het woord emailler van gemaakt en daar is emaille van afgeleid.

Emaille is erg glad, waardoor het heel hygiënisch is. Het is ook onbrandbaar en heel duurzaam. Dat is ook de reden dat het vroeger in eerste instantie gebruikt werd. Later is het ook als versiering gaan fungeren.

Bron: Flickr

Emaille mokken

De laatste trend in serviesland zijn emaille mokken. We lijken een beetje te hunkeren naar vroeger, naar duurzame materialen en simpele vormen.

Zowel goedkope winkels als dure warenhuizen verkopen emaille mokken, en in sommige hippe bars worden er zelfs cocktails in geschonken. Zo dronken we in de hoofdstelijke bar Vesper een Moscow Mule in een witte emaillen mok met marineblauwe rand. Deze mokken waren van het merk Falcon.

Waar te koop?

Emaille mokken en andere items kun je nu volop in winkels kopen of online bestellen. Onze favoriet is de webshop Comptoirdesobjets.com. Ook bij ‘hipster’ winkels als Six and Sons koop je prachtige, maar dure exemplaren, maar je kunt ze ook goedkoop krijgen, bij zaakjes die een iets minder hippe uitstraling hebben.

Zoek je op het internet naar emaille, dan krijg je een waslijst aan winkels die het verkopen. Etsy.com heeft ook een flinke collectie, zoek maar eens op ‘enamel’.

Ook slim: struin rommelmarkten af, zoals de IJ-hallen in Amsterdam. Of toch eens ‘n kijkje nemen bij je oma op zolder…

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.