Redactie
Redactie Inspiratie 7 okt 2012
Leestijd: 2 minuten

DIY: Creatief met onderzetters

Met weinig moeite heb je een super leuk en vooral uniek resultaat: DIY onderzetters. De laatste tijd zien we steeds meer foto’s van zelfgemaakte onderzetters, variërend van vierkante stenen tot ronde van kurk. Voor een feestje is het de ideale manier om op een makkelijke, leuke en goedkope manier je versieringen te customizen naar jouw smaak. Schrijf bijvoorbeeld de namen van je gasten op of gebruik foto’s. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het gebruiken, velen gebruiken “scrapbook-materiaal” maar mooie servetten, je favoriete tijdschrift of zelfs kranten kan je gebruiken om ze te maken naar jouw smaak.

Voor het vastzetten van jouw leukste ideeën heb je “Mod podge” nodig, dit zorgt ervoor dat het materiaal op de onderzetters blijft zitten en (niet onbelangrijk) waterproof wordt. Mod Podge is een verdunde versie van vloeibare lijm en kan je laten glanzen met behulp van een doorzichtige vernis. Je kan het kopen bij de betere hobbywinkels, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken!

Wat heb je nodig?

  • Een glazen pot
  • Witte, vloeibare lijm (te koop bij o.a. Hema)
  • Water
  • Doorzichtige vernis
DIY onderzetters mod podge

Zorg dat de pot goed schoon is van binnen en giet hem bijna voor de helft vol met de lijm. Vul vervolgens de pot voor een tweede deel met water en schud goed. Zorg dat je nog een laagje overhoudt, hierbij kan je voor een glanzend resultaat doorzichtige vernis voegen.

Het maken van de onderzetters is ontzettend makkelijk en je kan alles doen wat je zelf leuk vindt! Het kost wat meer tijd door het tussentijds laten drogen.

  • 4 tegels van circa 10×10 cm of 4 ronde onderzetters van kurk *
  • Mod podge
  • Kwast of een fijne spons
  • 4 leuke foto’s of stukjes uit tijdschriften
  • 16 kleine viltjes
* Te koop bij bouwmarkten en huishoudwinkels

1. Zorg dat je uitgekozen stukjes precies op de onderzetters passen. Breng een dun laagje van de mod podge aan op de randjes van de achterkant van de foto en leg hem op de onderzetter.

DIY onderzetters foto snijden

2. Bedek de het plaatje met een laagje mod podge, let hierbij op dat je dit heel netjes doet omdat je bijna altijd lijnen blijft zien. Wacht tot de mod podge volledig gedroogd is, als dit niet het geval resulteert dit in lelijke vegen en randjes, iets wat je zeker niet wilt!
3. Herhaal dit nog 2 keer.
4. Als je stenen onderzetters hebt gebruikt, plak dan de viltjes onderop zodat je niets kan beschadigen.

DIY onderzetter takken

Wij gebruikten foto’s en stukjes uit tijdschriften maar feel free om te gebruiken wat je leuk vindt! Nog makkelijker is het om kurken onderzetters te gebruiken en deze te versieren met een mooie stift in bijvoorbeeld metallic kleuren (te koop bij hobbywinkels en sommige huishoudzaken). Ook voor de mod podge geldt: maak het zoals jij het, het leukste vindt! Gebruik glitters of kleurstoffen voor een nog aparter resultaat.

DIY Onderzetters - vilt stift

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.