Redactie
Redactie Inspiratie 14 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

Deze 9 voedingsmiddelen zijn verboden in Amerika

Van surprise eieren tot kaviaar: deze producten zijn verboden in Amerika. En soms om de meest verrassende redenen…

1. Kindersurprise eieren

Volgens een Amerikaanse wet mogen er geen oneetbare items in eten worden gestopt. Dus ook geen miniatuur speelgoed in surprise eieren. Stiekem tóch meenemen? Geen kans! Aan de grens worden jaarlijks tienduizenden van de eieren in beslag genomen.

Bron: Flickr

2. Fugu

En waarom mag dit lieve visje de Amerikaanse grens niet over? Nou, omdat deze kogelvis – als deze niet op de juiste manier wordt bereid – dodelijk kan zijn. De Japanse vis heeft grote hoeveelheden tetrodotoxine bij zich en dat kan leiden tot verlamming – of erger. Nog niet afgeschrikt? Deze restaurants in Amerika serveren het nog wel. En anders op naar Tokyo!

Bron: Flickr

3. Casu Marzu

Dit is zó goor dat we wel begrijpen dat het verboden is. Casu Marzu is namelijk een Pecorinokaas besmet met maden. Ja, echt! En het is alleen ‘goed’ als de maden nog in leven zijn. We schreven er hier al eerder over.

4. Haggis

De één gruwelt ervan, de ander eet het met liefde op: de typisch Schotse haggis. Dit gerecht bestaat uit een schapenmaag of runderdarm, gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout. De USDA verbiedt voedsel waar longen in zijn verwerkt en daar kunnen wij wel inkomen. Toch kun je het in Schotland op veel plekken eten.

5. Aki

Deze Jamaicaanse vrucht ziet er redelijk onschuldig uit, maar schijn bedriegt! Als de vrucht niet goed rijp is bevat het een hoge dosis hypoglycin A en B, wat kan leiden tot een coma of zelfs de dood.

Bron: Flickr

6. Foie gras

Misschien de minst verrassende op dit lijstje is foie gras (ganzenlever). Toch is de import en het consumeren van foie gras in de Verenigde Staten legaal. Wel is er sinds 2012 in Californië een verbod gekomen op gavage; de dwangvoeding van ganzen (vaak gedaan om de lever te vergroten, kortom: meer foie gras), en er is tevens een verbod gekomen op de productie van foie gras.

In Nederland mogen ganzen worden gehouden en geteeld, maar is het dwangmatig voeren verboden.

Bron: Flickr

7. Haaienvinnen

Om het uitsterven van de haai tegen te gaan, is in acht Amerikaanse staten het bezit, de verkoop, handel en consumptie van haaienvinnen verboden. En dat is maar goed ook, want volgens sommige wetenschappers is de populatie van sommige haaien al gedaald met 90 procent. De welbekende haaienvinnensoep staat in veel restaurants nog op de kaart (ook in Nederland), maar tegenwoordig komt er geen haai meer in voor. Gelukkig maar.

8. Paardenvlees

Omdat het in 2006 in Amerika werd verboden om belastinggeld uit te geven aan inspectie van zowel ingevoerd paardenvlees als binnenlandse paardenvlees slagers, moest het worden verboden. Zonder deze inspectie mag het vlees namelijk niet worden verkocht.

9. Beluga kaviaar

De reden dat Beluga kaviaar niet meer in de Verenigde Staten verkocht wordt is overbevissing. In Nederland is deze exclusieve kaviaarsoort nog gewoon te koop, hoewel je er wel een flinke portemonnee voor moet hebben. Gemiddeld betaal je zo’n € 6000,- per kilo. Maar je kunt het nog bonter maken, bijvoorbeeld met Almaskaviaar, geoogst uit de beluga-steur van 80 tot 100 jaar oud; deze wordt in Nederland verkocht voor € 40.000 per kilo.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.